17.8.2021

Suolaiset

Kesäkurpitsa sämpylät

Kesäkurpitsasato on tänäkin vuonna ollut kotimaassa melkoinen ja moni onkin varmasti etsinyt kivoja reseptejä mihin kaikkeen kesäkurpitsaa voisi kokeilla. Kesäkurpitsa toimii erinomaisesti miedon makunsa puolesta mehevöittämässä leivonnaisia (niin suolaisia kuin makeita), joten sitä kannattaa kokeilla vaikkapa kakkupohjassa!

Mulla teki mieli itsetehtyjä sämpylöitä ja raastoin sämpylätaikinan sekaan reilun satsin kotimaista kesäkurpitsaa, oijoi kun näitä tuli syötyä heti useampi. Ihanan pehmeitä ja maukkaita näistä tulikin. Kokeile sinäkin!

 

Kesäkurpitsa sämpylät n. 16 kpl

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa (tai 50g hiivaa)
  • 1 rkl hunajaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 0,5 dl öljyä tai 50g voita
  • n. 12 dl tummia sämpyläjauhoja
  • pinnalle kesäkurpitsan- ja auringonkukasiemeniä

Tee näin

Kuori kesäkurpitsa, raasta n. reilu 3 dl kesäkurpitsaa. Sekoita hiiva +42 asteiseen veteen (tavallinen hiiva kädenlämpöiseen), lisää hunaja ja suola. Lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla taikinaa vaivaten. Lisää loppuvaiheessa raastettu kesäkurpitsa sekä rasva ja sekoita, jätä taikina pehmeäksi, älä lisää liikaa jauhoja.

Anna taikinan kohota liinan alla n. puoli tuntia. Vaivaa tämän jälkeen taikinasta n. 16 sämpylää ja kohota vielä liinan alla n. 15 minuuttia. Ennen paistamista voitele sämpylät vedellä ja lisää pinnalle siemeniä. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Käytin kuitupitoisia tummia sämpyläjauhoja, joissa oli siementen ohella myös kauraa ja ruista.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä