27.3.2021

Pääruoat

Chia-pannuleipä (gl)

Tiesitkö että leivän paistaminen onnistuu varsin helposti myös paistinpannulla? Nämä herkulliset chia-leivät ovat gluteenittomia (halutessasi voit korvata gluteenittomat jauhot esimerkiksi spelttijauhoilla). Taikina on käsiteltävyydeltään aika löysää, joten hieman haastavaa, mutta maku kyllä palkitsee. Liikaa ei kannata lisäillä jauhoja, jotta ihanan pehmeä kuohkeus säilyy!

Itse leipäsiä voi myös pakastaa ja paahtaa leivän paahtimessa aina tilanteen tullen. Laitoin päälle reilun annoksen salaattia, pestoa ja fetaa, mutta kokeile erilaisilla levitteillä (esim hummus!) tai ihan yrttiöljyllä, nam! Toimivat kyllä aamiaisena, tai runsaammin täytettynä sitten vaikka lounaana. Nämä kannattaa syödä lämpöisinä.

Kaura-pizzapalat (gl)

Ainekset

  • 2 rkl chiansiemeniä, turvotettuna 1 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 dl lämmintä vettä
  • 1,5 dl maissijauhoja
  • 1 dl riisijauhoja
  • 1,5 dl spelttijauhoja/gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä (+ lisäksi paistamiseen)

Tee näin

    • Sekoita ja turvota chiansiemenet 1 desilitraan vettä (anna turvota n. 15-30 minuuttia). Sekoita jauhot ja lisää sekaan kuivahiiva. Lisää sekaan n. 40 asteinen vesi, ölj, suola, sekä turvotetut chiansiemenet. Sekoita hyvin. Anna taikinan turvota kulhossa liinan alla n. 20-30 minuuttia. Kaada tämän jälkeen taikina pöydälle, jaa se neljään osaan ja painele/kaulitse jauhotetuin käsin pyöreiksi leipäsiksi. Paista leipäset paistinpannulla, käytä paistamiseen hieman öljyä. Paistinpannu kannattaa pitää keskilämmöllä, jotta leipäset paahtuvat hyvin, eivätkä pääse palamaan. Paista molemmin puolin. Leivät paistuvat riippuen niiden paksuudesta n. 3-4 minuuttia/ puoli.
  • Tarjoile esim hummuksen, yrttiöljyn tai salaatin kera lämpiminä.