Kaura-chia-porkkanapatongit (gl)

Tajuttoman hyviä!! Nämä pehmoiset patongit on tehty kaurapuurosta, porkkanasta, chiansiemenistä sekä gluteenittomasta jauhoseoksesta, jonka voi hyvin korvata myös esimerkiksi spelttijauhoilla. Niin helppoja tehdä että suosittelen todellakin kokeilemaan. Käytin uunissa paistamisen aikana vesiastiaa, jonka ansiosta niistä tuli erityisen meheviä. Olen säilyttänyt patonkeja uudelleen suljettavassa pussissa, jolloin ne pysyvät mukavan pehmoisina myös seuraavaan päivään.

Voi kuinka hyviä nämä olivat ihan sellaisenaan, tee vaikka sosekeiton tai salaatin kera nautittavaksi.

Kaura-chia-porkkanapatongit (gl) 3 kpl

Ainekset

  • puuro
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 5 dl vettä
  • 1,5 rkl chiansiemeniä
  • muut ainekset
  • 11g kuivahiivaa
  • 1,5 dl kuumaa vettä
  • 2-3 keskikokoista porkkanaa
  • 3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai spelttijauhoja)
  • 1,5 dl tummaa täysjyväriisijauhoa (esim. Virtasalmen viljatuote) (voit korvata spelttijauhoilla)
  • 1 tl suolaa
  •  3 rkl oliiviöljyä
  • Tee näin

  • Keitä kaurapuuro ohjeen mukaan ja lisää sekaan keittovaiheessa 1,5 rkl chiansiemeniä, kaurapuuron on tarkoitus jäädä aika löysäksi. Anna puuron jäähtyä hieman ennen muihin aineksiin sekoittamista.

Kuori ja raasta porkkanat.

Lisää kuumaan (n. 40 asteiseen) veteen kuivahiiva ja suola. Lisää puuro vesi-hiivaseokseen porkkanaraaste ja puuro ja sekoita. Lisää tämän jälkeen jauhoja vähitellen sekoittaen niitä taikinan sekaan. Lisää öljy (huom.) Taikina jää hyvin löysäksi. Peitä leivontakulho tämän jälkeen liinalla ja laita se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30 minuutiksi. Kun taikina on kohonnut lisää siihen hieman jauhoja  ja nostele jauhotetuin käsin patonkeja leivinpaperille. Voit muotoilla patongit jauhotetuin, mutta varo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja (gluteeniton jauhoseos ei tee samanlaista sitkoa taikinaan kuin perinteinen vehnäjauho).

Paista sämpylät 225 asteessa n. 15-20 minuuttia, laita uunin pohjalle vesiastia paiston ajaksi. (n. 3 dl vettä paiston kestävään uunivuokaan)

Nämä ovat gluteenittomia patonkeja, voit halutessasi korvata riisijauhot sekä gluteenittoman jauhoseoksen spelttijauhoilla.