Gluteeniton avo-lohikukko

Oletkos koskaan maistanut avokukkoa? Perinteisen sisään leivotun kukon sijaan voi sen valmistaa myös avo versiona, jolloin täytteet, tässä tapauksessa kala pääsee paistumaan kivasti rapeaksi pinnalta. Rapsakat reunat ovat niin hyviä. Perinteinen kalakukko valmistetaan ruistaikinaan, joka on kyllä äärimmäisen hyvää. Gluteenittomasti tämä myös onnistuu kun jauhoseoksena käytetään tummaa gluteenitonta jauhoseosta, pellavansiemenrouhetta sekä piimää, joka tuo taikinaan sitä happamuutta.

Ps. Jos ruis sopii sinun vatsallesi voit valmistaa pohjan hyvin myös ruistaikinasta. 🙂

Ainekset

  • pohja
  • 4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (leiville ja sämpylöille)
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 3 dl piimää
  • pinnalle
  • 1 rkl öljyä reunojen voiteluun
  • 500g lohta
  • 2 rkl tilliä hienonnettuna
  • 0,5 tl suolaa kalan pinnalle

Tee näin

  • Kuumenna uuni 220 asteeseen. Valmista pohja; Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää piimä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Voitele vuoka öljyllä (n. 28-30cm) ja painele taikina vuoan pohjalle ja hieman reunojen yli. Leikkaa kala ohuiksi siivuisi ja asettele se vuoan pohjalle. Ripottele pinnalle suola ja tilli. Käännä vuoan reunojen yli tulevat reunat sisään päin hieman kalan päälle. Voitele reunat öljyllä. Paista uunissa alatasolla n. 30 minuuttia, kunnes leipä on paistunut kypsäksi.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä