Vegaanin pastabowl

Ihanaa alkanutta uutta vuotta! Niin se vaan vuosi pyörähti ympäri ja taas ollaan tammikuussa. Sen enempää viime vuoteen menemättä, täytyy sanoa että siihen mahtui paljon itsetutkiskelua ja kasvun aikaa, kiirettä ja stressiäkin. Uusi koti ja paljon uusia asioita. Paljon hyvää, mutta myös jonkin verran sen vastakohtaa. Tän tulevan vuoden soisi olevan täynnä iloa ja naurua, niin itselle kuin läheisille. Tää uusi vuosi lähti käyntiin niin täällä Keski-Suomessa kuin lähes koko maassa aika lumisissa tunnelmissa ja ompa aika kovia pakkaslukemiakin saatu lukea aamuisin mittarista.

Talvikeliin sopii mun mielestä uunissa haudutetut ruoat ja ennen kaikkea ravitsevat lämpimät ateriat, kasviksia unohtamatta. Meillä kotona (niin kuin varmaan aika monessa muussakin lapsiperheessä) tuntuu pasta olevan sitä lapsen suurta herkkua. Itse en ole siitä niin välittänyt, lähinnä koska se ne valkoisesta vehnästä valmistetut pastat aiheuttavat vatsanväänteitä ja tukalaa oloa. Onneksi tänä päivänä on myös parempia vaihtoehtoja, kaurapastaa, linsseistä ja pavuista valmistettuja vaihtoehtoja muun muassa.

Itse törmäsin tässä kauppareissulla myös näihin Torinon kaura-porkkana tortiglioneihin (apua mikä sana!) ja ostin kokeeksi. Ainesosaluettelo sisältää durumvehnäjauhoja, kaurajauhoja ja kaurakuitua (30%), porkkanajauhetta (8%) ja vettä. Yhden pasta annoksen (70g) sanotaan sisältävän 1,5 porkkanaa. Tässä pastassa oli myös yllättävän paljon proteiinia (12g/100g). Selvennyksenä vielä että durumvehnä ei ole gluteenitonta eikä sovi siten sellaista ruokavaliota noudattavalle. Itse syön välillä aina normi viljaa, mutta päivittäistä käyttöä ei vatsa kestä. Halusimpa kuitenkin kokeilla kyseistä pastaa ja ennen kaikkea sitä miten lapsi sitä suostuu syömään kun kaikki noista terveellisimmistä vaihtoehdoista eivät tunnu maistuvan nirsolle lapselle vaikka voissa paistaisi.

Samalla reissulla mukaan tarttui myöskin Elovenan Muru-kaura”jauhis” joka on itsellä jäänyt vielä testaamatta. Ulkonäöllisesti ja koostumukseltaan se muistuttaa paistettua jauhelihaa ja on myöskin vegaaninen vaihtoehto. Maku Murulla on aika mieto ja se kaipaa kyllä maustamista. Vaikka Muru on valmiiksi kypsennettyä paistoin sitä hetken öljyssä, sipulin ja valkosipulin kera ja lisäsin sekaan vielä mausteita. Toimi ainakin tässä pastassa ja voisin kuvitella korvaavani sillä jauhelihaa myös esim erilaisissa padoissa tai kastikkeissa joissa se saa imeä itseensä kunnolla makuja.

Pastakastikkeeseen meni Kaslinkin tuollaista maidotonta (ja gluteenitonta) kaurasta valmistettua pippurikermaa. Pippuria kerma totisesti sisälsi aika runsaasti, jäi siis laittamatta lapsen annokseen, mutta toi kyllä mukavaa kermaisuutta tuohon pasta-annokseen muutoin. Lapsille tosiaan vaihtaisin pippurin johonkin toiseen vaihtoehtoon. Pastan sekaan paistoin vielä nopeasti pannulla pieniä tomaatteja. Maukas annos ja todella täyttävä! Myös tuo muru-seos sisältää runsaasti proiteiinia (20g/100g)

Vegaanin pastabowl

Ainekset (4 annosta)

  • 200 g Torinon kaura-porkkana tortiglio pastaa
  • 1 kpl (banaani)salottisipulia (pilkottuna)
  • 2-3 kpl valkosipulin kynsiä (pilkottuna)
  • 100 g tomaattia
  • 1 prk Kaslink pippuri kaurakermaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl maustepippuria

Tee näin:

  • Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi. Pilko valkosipulin kynnet sekä sipuli pieneksi. Lisää tilkka öljyä pannulle ja kuullosta sipulit ja lisää Muru-seos. Kääntele seosta ja lisää tomaatit suola ja mausteet. Lisää sekaan lopuksi keitetty pasta sekä kaurakerma. Anna pasta vielä imeytyä kastikkeeseen hetki pienellä lämmöllä (n. 5 min) Tarjoile salaatin kera.