9.5.2019

Kakut

Avainsanat

Gluteeniton

Vadelmakakku äidille

Ihanaa tulevaa äitienpäivää äidit! Tässä äitienpäiväksi herkullinen gluteeniton vadelmakakku joka on gluteeniton eikä sisällä valkoista sokeria.

Olen käyttänyt sokerina kookossokeria joka on maultaan ihanan paahteinen ja omaan makuni jopa toffeinen, makea ehkä hieman samanlainen kuin esimerkiksi fariinisokeri. Täytteeseen käytin itsetehtyä mansikkasosetta, jonka makeutin myös kookossokerilla, jos käytät kaupan valmista niin vertaile hieman niissä käytettyjä sokeripitoisuuksia, ne voivat vaihdella jopa puolella!

Kookossokeria saa tänä päivänä helposti myös hyvin varustelluista ruokakaupoista. Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukinnon nektarista. Kookossokeri tuotetaan viiltämällä kukinto auki ja valuttamalla nektari astiaan, jonka jälkeen nektari keitetään sokeriksi. Kookossokerilla on matala glykeeminen indeksi (35, esim. hunaja 68), joten se ei nosta myöskään verensokeria samalla tavalla kuin valkoinen sokeri, kaloreita niissä on samanverran. Kookossokerissa on lisäksi kivennäisaineita kuten kaliumia, magnesiumia ja rautaa.

Kookossokerin valmistus ei vaadi palmun kaatamista ensin, eikä nektarin kerääminen vahingoita puuta millään lailla. Kookospalmu tuottaa kolmesta neljään satoa vuodessa ja seuraavasta sadosta voidaan taas saada kookospähkinöitä.

Gluteeniton äitienpäiväkakku ilman valkoista sokeria

Ainekset (10 annosta)

  • 4 kpl kananmunia
  • 1,5 dl kookossokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram, Myllärin)
  • 1 rkl voita/gheetä (kakkupohjan voiteluun)
  • 1 rkl gluteenitonta jauhoseosta (kakkupohjan jauhottamiseen)
  • Täyte
  • 2 dl vispikermaa ((kaura, soija, tai tavallinen))
  • 3 rkl vadelmamehua
  • 2-3 rkl makeutusta, esim koivusokeri
  • 1,5-2 dl vadelmahilloa
  • 1,5-2dl  vadelmia
  • 1 tl vaniljajauhetta

Tee näin:

Vatkaa munat ja kookossokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot toisessa kulhossa ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita jauhot taikinaan lastalla käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (2,5l). Paista uunissa 175 asteessa 45 minuuttia.

Ota kakku uunista ja anna jäähtyä kunnolla.

Valmista kermavaahto, makeuta esim koivusokerilla, erytritolilla, tai kookossokerilla (huomioi, että kookossokeri värjää kermavaahdon hieman rusehtavaksi). Lisää sekaan 3 rkl vadelmien mehua, sekä vaniljajauhetta.

Halkaise kakku leveyssuunnassa ja kostuta pohja.

Lisää päälle vadelmahilloa ja puutarhavadelmmia, sekä kermavaahtoa. Lisää kansi päälle, kostuta ja lisää mansikkahillo. Levitä tämän jälkeen vadelmakerma kakun pinnalle ja koristele esimerkiksi kukilla, macaron-leivoksilla ja marjoilla.