24.4.2020

Kakut

Avainsanat

Gluteeniton

Suklaa-porkkana kuivakakku

En juurikaan tee kuivakakkuja, no ne kerrat kun niitä on tullut tehtyä ovat olleet varmaan joksikin jouluksi tai myyjäisiin, mutta harvemmin niitä on kuitenkaan ihan omiksi tarpeiksi tullut tehtyä. Tässä koronan keskellä kun on tullut mietittyä aika paljon ruokahuoltoa, päädyin pohdiskelemaan myös omaa lapsuutta ja minkälaisia juttuja oma äiti leipoi aina kotona (ja kyllä meillä on leivottu ja paljon), pullan ja muiden leivonnaisten ohella tuli mieleeni aivan superherkullinen äidin tekemä suklainen kuivakakku, jonka kyllä muistan olleen omia lemppareitani lapsena.

Siispä tuon ajatuksen innoittamana halutti tehdä ihka oma suklainen kuivakakku, updeitattuna tähän päivään. Tein kakun gluteenittomasti, makeutukseen käytin pitkästä aikaa erytritolia* (tunnetaan myös nimellä karppisokeri) sekä raastoin sekaan vielä pari reilun kokoista porkkanaa, jonka ansiosta kakusta tuli super mehevä. Ihanan ilmava, ja tiedätkös nämä aineet vain nopeasti sekoitetaan kulhossa ja laitetaan kakku paistumaan uuniin, on siis myös super nopea ja helppo valmistaa! Pakastin osan kakusta ja puolet onkin kohta jo veistelty kahvin kera.

Vinkki: superherkuttelija laittaa kakkupalan päälle vielä nokareen suklaista proteiinivanukasta kastikkeeksi, esimerkiksi mintunmakuinen sopii erittäin hyvin

Muutama sananen vielä etyrtritolista jos se on sinulle entuudestaan vieras, kyseessä on luontainen sokerialkoholi, jota esiintyy useissa hedelmissä mm. viinirypäleissä ja meloneissa. Makeutusaine on täysin kaloriton, ei aiheuta verensokerin heilahteluja eikä hampaiden reikiintymistä. Siinä on hieman ”viileä” maku, ehkä kuten xylitolissa, eli koivusokerissa. Se ei mielestäni maistu ihan niin makealta kuin ns. tavallinen sokeri, mutta sitä voi hyvin käyttää myös leivontaan. Tähän kakkuun sopisi erytritolin tilalle hyvin myös esimerkiksi kookossokeri.

Gluteeniton suklainen kuivakakku

  1. Ainekset
  • 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 dl tummaa sokeritonta kaakaojauhetta/raakakaakaojauhetta
  • 3 dl erytritolia (karppisokeria)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2 dl maito/kasvismaitojuomaa
  • 2 kpl munia
  • 2 kpl porkkanoita (raasteena)
  • 100 g voita/gheetä (sulana)

Tee näin:

  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (kiertoilma n. 160 astetta), raasta porkkanat (raasta porkkana mahdollisimman hienoksi, käyttäen pienintä raastinosaa).
  • Siivilöi kuivat aineet kulhoon, lisää sekaan maito, raastettu porkkana, munat sekä sulatettu rasva.
  • Sekoita ja kaada kakkuvuokaan (käytin itse silikonista, jota ei tarvitse voidella, mutta jos käytät normaalia vuokaa voitele kakkuvuoka ja jauhota se gluteenittomalla korppujauhoseoksella, kaurajauhoilla tms.). Kakkuvuoan vetoisuus tulisi olla n. 2 litraa.
  • Paista uunissa n. 1 tunti. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.