17.10.2017

Pääruoat

Avainsanat

Gluteeniton, Kala

Savulohimunakas

Pieni paljastus mun lapsuuden ruokainhokeista; en voinut sietää kananmunia – en keitettynä saati paistettuna. Olen opetellut syömään munia vasta myöhäisellä aikuisiällä, yli kaksikymppisenä. Jokin siinä rakenteessa ja maussa ei vain sopinut suuhuni, mutta kaikkea voi oppia – jopa pitämään kananmunista, hah.

Täytyy muistaa että kananmunat sisältävät kolesterolia ja jos kolesteroliarvosi ovat koholla, kannattaa tällöin syödä kananmunasta vain valkuainen, sillä suurin osa kolesterolista on keltuaisessa.

Kananmunan sisältämä kolesterolimäärä on kuitenkin alhainen ja terve henkilö voi syödä niitä normaalisti, mutta niin kananmunan kuin muidenkin ruoka-aineiden kohdalla olen sitä mieltä, että kohtuus kaikessa kannattaa. Kananmunan kolesteroli ei kuitenkaan nosta huonolaatuisen LDL-kolesterolin määrää veressä, eikä sisällä haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja.

Munakas on tosi monipuolinen ja ravitseva ruoka ja se sopii syötäväksi oikeastaan mille tahansa aterialle. Täytteillä voi hyvin muokata munakkaasta ruokaisemman tai kevyemmän. Yleensä nautin munakkaan päivälliseksi sillä se on riittävän nopea pikaruoka valmistaa nälkäistä pitkän työpäivän jälkeen. Hyvä munakas on mehevä ja kuohkea ja yksi kikka kuohkeuden takaamiseksi on lisätä munakkaaseen kivennäisvettä ennen sen paistamista pannulla.

Savulohimunakas

  • Ainekset

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl kauramaitoa
  • 0,5 dl vissyä
  • suolaa ja valkopippuria

Täytteet

  • pinaattia
  • tomaattia
  • kesäkurpitsaa
  • savulohta
  • sipulia

Sekoita ainekset ja kaada munakas kuumalle pannulle, käytä halutessasi paistamiseen tilkka öljyä. Työnnä munakasta lastalla reunoilta hitaasti keskustaan päin. Anna kypsyä hetki (voit halutessasi paistaa molemmin puolin, minä kypsensin vain toiselta puolelta, kansi päällä). Lisää lopuksi päälle täytteet