Punajuuribataatti-, lanttu- ja porkkanalaatikko

Hei Rakkaat! Joulu on enää kolmen(!) yön päässä ja monella varmasti jouluvalmistelut ovat kovasti päällä! Viime vuonna tuli joulua vietettyä kotona isolla porukalla, tänä vuonna on sen sijaan tarkoitus matkustaa hieman pohjoisemmaksi ja istua sukulaisten kanssa valmiiseen pöytään. Koska siis omat jouluvalmisteluni menevät tänä vuonna hieman rauhallisimmissa(?) merkeissä laitankin viime vuotiset todella onnistuneet laatikkoreseptit uudestaan jakoon.

Omaan joulupöytääni kuuluvat ehdottamasti laatikot, nuorempana en niistä juuri perustanut, mutta viime vuosina on alkaneet muutkin kuin oma lempparini lanttulaatikko maistua. Itse tein o tulevaa joulua varten laatikot siihen pisteeseen valmiiksi, että ne menivät ensin pakkaseen ja jostan nostin ne sulamaan päivää ennen joulua, uunissa paistoin ne vasta aattona. Nämä laatikot tehty täysin vegaanisti ja gluteenittomasti.

Punajuuri-bataattilaatikko

  • 2 kg punajuuria
  • n. 700g bataaattia
  • 2,5 dl kaurakermaa
  • 3 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl muskottipähkinää
  • pinnalla kaurajauhoja

Tee näin

  • Kuori ja paloittele punajuuri ja bataatti (keitä ne erillisissä kattiloissa, sillä bataatti kypsyy huomattavasti nopeammin). Soseuta punajuuri ja bataatti ja lisää sekaan mausteet ja kaurakerma. Kaada sose voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalel kaurajauhoja. Halutessasi voit pakastaa laatikot puolivalmiina ennen uunissa paistamista, paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.

Porkkanalaatikko

  • 2 kg porkkanoita
  • 3 dl riisiä (kuivamitta)
  • 1 dl kookossiirappia (agave-/vaahterasiirappia)
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl muskottipähkinää
  • 1 tl neilikkaa
  •  1 tl suolaa
  • 2,5 dl kaurakermaa
  • pinnalla kaurajauhoja

Tee näin

Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne kypsäksi. Keitä myös riisi erillisessä kattilassa. Soseuta porkkana ja lisää soseen sekaan mausteet, keitetty riisi ja kaurakerma. Kaada sose voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalel kaurajauhoja. Halutessasi voit pakastaa laatikot puolivalmiina ennen uunissa paistamista, paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.

Lanttulaatikko

  • 2 kg lanttua
  • 2,5 dl kaurakermaa
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 0,5 dl kookossiirappia (agave-/ vaahterasiirappia)
  • 1 tl suolaa

Tee näin

Kuori ja paloittele lantut ja keitä kypsäksi. Soseuta lantut ja lisää soseen sekaan mausteet ja kaurakerma. Kaada sose voideltuun vuokaan ja ripottele pinnallle kaurajauhoja. Halutessasi voit pakastaa laatikot puolivalmiina ennen uunissa paistamista, paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.