14.10.2015

Makeat

Proteiinipitoinen kvinoapuuro

Punajuuren ja pinaatin sukulaista kvinoaa käytetään useimmiten riisin tai pastan korvikkeena ruoanlaitossa. Kvinoa on luontaisesti gluteeniton ja se sisältää proteiinia 14%, rautaa, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja kuitua.

Kvinoasta voi keittää myös puuroa. Valmistus on varsin helppoa, siemenet huuhdellaan runsaassa vedessä, jonka jälkeen niitä keitetään vedessä n. 15 minuuttia, mausteeksi riittää ripaus suolaa ja vaniljajauhetta. Jos haluat puurosta kermaisempaa korvaa vesi kaura-, riisi- tai kookosmaidolla. Runsailla täytteillä saat puurosta entistä ravinteikkaampaa. Tässä puurolautasella tuoreita viikunoita, vadelmia, mustikoita, appelsiinia, ceylonkanelia ja parapähkinöitä.

Ceylonkaneli on hyvin antioksidanttirikas kaneli eikä sisällä kumariinia kuten kaupan halvat kanelit sisältävät (tämä on haitallista maksalle). Ceylonkanelissa on runsaasti folaattia, betaiinia ja K-vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja mangaania ja rautaa. Ceylonkaneli parantaa myös verenkiertoa ja säätelee verensokeria tehokkaasti, ehkäisten mm. makean himoa.

3 parapähkinää päivässä riittää tyydyttämään päivittäisen seleenintarpeen. Seleeni suojaa paitsi tulehduksilta, lisää vastustuskykyä ja lisää ihon, silmien ja hiuksien terveyttä. Mediassa on ollut paljon keskustelua suomalaisten jodin puutteesta, kuinka maaperämme on niin köyhää ettei jodia saada riittävästi viljeltyjen tuotteidemme kautta. Lisäksi moni on alkanut kiinnittämään huomiota suolan saantiinsa ja korvannut suolansa terveellisimmillä vaihtoehdoilla, kuten ruususuolalla / kristallisuolalla, joka ei sisällä jodia. Huolehdi että saat ravinnostasi riittävästi jodia! Sama juttu seleenin kanssa, sillä sitä ei esiinny maaperässämme riittävästi.

Kvinoa-puuro

Ainekset

  • 1,5 dl vettä / riisi-kookos-kauramaitoa
  • 0,5 dl kvinoaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniljajauhetta
  • pinnalle, esim. marjoja, hedelmiä, ceylonkanelia, parapähkinöitä

Tee näin

Huuhtele kvinoa hyvin, keitä sitä kiehuvassa vedessä/maidossa n. 15 minuuttia, lisää suola ja vaniljajauhe.