Nyhtökauralevite

Tuntui että viime vuoden puolella nyhtökauraa ja härkistä ei tuntunut oikein löytyvän mistään kaupasta, mutta nyt valmistus ja sitä myöten jakelu on selkeästi parantunut kun ainakin täällä Jyväskylässä olen löytänyt molempia yllättävän hyvin ihan pienestä lähikaupastakin (tai sitten mun onni on todellakin kääntynyt?!, hah ehkä laitan loton vetämään!).

Jos mietit vielä miltä nämä edellä mainitut maistuvat tai miten näitä voisi sitten käyttää niin hyvin samalta kuin jauheliha, koostumuskin on hyvin samanlainen. Näitä löytyy valmiiksi maustettuina ja maustamattomina, joista itse tykkään valita aina maustamattoman vaihtoehdon koska tykkään maustaa nää aina itse. (Ja mausteita kyll kannattaa käyttää). Vaikka Härkis on valmistettu härkäpavuista ja nyhtis on taa kaurasta niin jollain tapaa nämä ovat kuitenkin hyvin samantyylisiä ja makuisia.

Tässä muuten Härkiksen ja Nyhtiksen ravintoarvoja:

Härkis:
Ravintosisältö: Energiaa 212 kcal/100g, proteiinia 17g/100g, hiilihydraatteja 13g/100g ja rasvaa 9g/100g

Nyhtökaura:
Ravintosisältö: Energiaa 204 kcal/100g, proteiinia 31,2g/100g, hiilihydraatteja 7,5 g/100g ja rasvaa 4,9g/100g (Nyhtökaura, nude)

Kokeilin tällä kertaa Nyhtökauraa kylmänä täytteenä. Koska nyhtökaura on mielestäni hieman kuivaa sellaisenaan sekoittelin sen kreikkalaiseen jogurttiin. Tää settihän siis vaan paranee ollessaan pari päivää jääkaapissa kun maut ehtivät sekoittua paremmin, mutta toimii, toimii! Täysin vegaanin version tästä saa kun käyttää kreikkalaisen jogurtin sijasta vaikka kaurafraichea.

Nyhtökauralevite

Ainekset

  • 2 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1 pieni valkosipulin kynsi
  • 1 pieni sipuli pieneksi pilkottuna
  • suolaa
  • pippuria
  • ripaus Cajun-pippuria
  • 0,5 tl savupaprikaa
  • 1/2 pkt Nyhtökauraa, nude
  • lisäksi Lidlin gluteenittomia kaurasämpylöitä, avokadoa, rucolaa, tomaattia, kevätsipulia

Tee näin

Pilko ja sekoita ainekset keskenään. Anna tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua