28.11.2019

Pääruoat

Avainsanat

Gluteeniton, Liha

Maukas fetapaistos pannulla

Tuskin kukaan on voinut olla törmäämättä viime aikojen feta hypetykseen. Ihaniin uunissa paistettaviin feta-ruokiin jota on tullu tässä itsekin testailtua. Fetan myynnin sanotaankin räjähtäneen käsiin viime viikkoina! Jokseenkin hullua, mutta toisaalta aivan mahtavaa että jokin ruoka-aine muuttuukin yhtäkkiä todella mielenkiintoiseksi kun sitä tuleekin käytettyä hieman toisella tapaa mitä aiemmin.

Juustohyllyltä aika samanlaisista pakkauksista löytyy sekä fetajuustoa että salaattijuustoa, mitä eroa näillä kahdella sitten on? (Maun puolesta kun muistuttavat toisiaan aikalailla.) Eu on myöntänyt fetajuustolle nimisuojan, jonka ansiosta fetaksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenjuustosta valmistettua juustoa. Aito feta on valmistettu pääsääntöisesti lampaanjuustosta ja siinä on vuohenmaitoa korkeitaan 30 prosenttia. Mutta tästä syystä kaikki muut fetan kaltaiset juustot tulee nimetä toisin.

Feta on aika suolaista, sillä sitä myydään usein suolaveteen tai heraan pakattuna, jotta se pysyisi mehevänä. Nesteen poistaminen kuivattaa fetan nopeasti. Liikaa suolaisuutta voi poistaa ihan liottelemalla fetapalaa ennen käyttöä vedessä tai sitten huuhtelemalla sitä juoksevan veden alla. Aito fetajuusto soveltuu usein muuten laktoosista oireita saaville.

Fetajuusto sisältää paljon proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Fetajuustossa on myöskin fosforia, B-vitamiineja, foolihappoa, A- ja K-vitamiinia, seleeniä, sinkkiä, magnesiumia ja rautaa.

No mun tän päiväisessä reseptissä feta ei ole pääroolissa, mutta kylläkin osana tuomassa makua tähän herkulliseen paistokseen joka onnistuu paistinpannulla. Itse söin tätä sellaisenaan salaatin kera, mutta halutessasi voit keittää tämän oheen esimerkiksi riisiä ja tarjota paistosta sen kera. Herkullisia ruokahetkiä!

Maukas fetapaistos pannulla

Ainekset (4 annosta)

  • 400 g luomu naudanjauhelihaa
  • 1 kpl sipuli (pilkottuna)
  • 2-3 kpl valkosipulin kynsiä (pilkottuna)
  • 2 dl pakastemaissia
  • 5-6 kpl lehtikaalin lehtiä (pilkottuna, lehtiruodot poistettuna)
  • 3-4 kpl kananmunia
  • 100 g fetajuustoa (murusina)
  • 1 ripaus suolaa ja mustapippuria

Tee näin:

Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Pese lehtikaali hyvin, revi se pieneksi ja poista isoimmat lehtiruodot.

Paista paistinpannulla ensin jauheliha, kun se alkaa olla ruskistunut lisää sekaan sipulit ja kypsytä hetki. Lisää tämän jälkeen pannulle pakastemaissit, lehtikaalit, mausteet ja kääntele paistosta hetki. Lisää lopuksi fetamuru sekä riko kananmunat paistoksen päälle. Laita kansi ja paista keskilämmöllä sen aikaa että kananmunat ovat kypsyneet. Tarjoa sellaisenaan salaatin kera, tai tarjoa paistoksen kanssa esimerkiksi keitettyä riisiä.