22.7.2015

Kakut

Mansikkapiiras

Mansikan satokausi on nyt parhaimmillaan! Joko sinä olet säilönyt pakkaseen tulevan talven varastot? Täällä Keski-Suomessa tällä viikolla hinnat ovat halventuneet ja olenkin odotellut koska lähden ”kaupoille”. Meidän pakkasessa on melko rajoitetusti tilaa ja melkoista tetriksen peluuta se on, että sinne saa mahdutettua mahdollsimman paljon marjoja! Viime vuonna pakastin kolme laatikollista mansikoita ja ne loppuivat kyllä jo alkutalvesta. Luulen, että tänäkin vuonna on tyytyminen kolmeen laatikkoon sillä haluan toki mahduttaa pakkaseen myös muita marjoja, kuten mustikoita ja viinimarjoja.

Satokauden lempimarjalleni voisin pyhittää vaikka kymmenen reseptiä, mutta tässä raikas kesäinen piiras, joka muuten sopii kaikille (vegaaneille, sokerin ja gluteein välttelijöille). Sanoisin että maku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, joten jos maltat, tee tämä piiras jääkaappiin jo edellisenä päivänä!

Raikas mansikkapiiras

Ainekset

Pohja:

  •  2 dl kaurajauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • 1 dl sokeritonta päärynäsosetta (myös omenasose sopii, esim Bonne)
  • 2 rkl etikkaa
  • 1 dl kookospalmusokeria
  • ripaus vaniljajauhetta
  • sitruunan raastettu kuori
  • 0,5 dl vettä
  • 2 rkl öljyä

 

Päällinen

  • 2,5 dl Soijakermaa (esim. Alpro Soya vispautuva)
  • 3 rkl koivusokeria (esim. Voimaruoka) tai muuta makeutusta kuten hunajaa, vaahterasiirappia, kookospalmusokeria
  • ripaus vaniljaa
  • 1 tl sitruunan raastettua kuorta
  • pinnalle runsaasti tuoreita mansikoita

Tee näin

Sekoita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa ja taputtele taikina (kaura)jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle. Käytä vuoan pohjalla leivinpaperia. Vuoan halkasija n. 20cm. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Jäähdytä. Vatkaa soijakerma vaahdoksi sähkövatkaimella, lisää makeutus ja vanilja. Levitä kerma pohjan päälle ja koristele mansikoilla ja mintulla. Parhaimmillaan seuraavana päivänä.