24.1.2016

Pääruoat

Avainsanat

Gluteeniton, Kala

Helppo kevyt lohi-kasvisvuoka

Talvella tulee usein tehtyä ruokaa paljon uunissa. Meillä tämä ajoittuu pitkälti viikonloppuun. Koska lapsen myötä säännöllinen ruokarytmi tarkoittaa meillä aamiaista, lounasta, välipalaa, päivällistä ja iltapalaa tarkoittaa tämä myös melkoista etukäteen suunnittelua! Uunivuoat ja padat ovat siinä mielessä helppoja ruokia, että ruoat vain pilkotaan ja laitetaan vuokaan ja ne paistuvat kuin itsekseen valmiiksi sillä aikaa kun me ehditään ulkoilla. Uunilaatikoista jää usein myös syötävää seuraavalle aterialle ja ne ovat varsin edullisia ja helppoja syötäviä ja maistuvat myös lapselle.

Uunivuoan kera maistuu vihreä salaatti, tai usein lautaseni näyttää tältä. Lisukkeena on höyrytettyä parsakaalia, kirsikkatomaatteja ja viime aikoina usein myös ituja. Idut ovat idätettyjä papuja ja tämä tarkoittaa, että

  • C-vitamiinipitoisuus nousee, Karotiini ja B-vitamiinit lisääntyvät.
  • Fytiinihappopitoisuus laskee. Elimistö pystyy paremmin käyttämään hyväkseen itujen sisältämiä kivennäisaineita.
  • Valkuaisaineet muuttuvat paremmin hyväksikäytettävään muotoon.
  • Kaasujen muodostusta aiheuttava ominaisuus vähenee.

Lohivuoka

  • Ainekset

  • n. 400 g lohta pieneksi pilkottuna (voit käyttää tuoreen tilalla myös kylmäsavu- tai graavilohta)
  • n. 400g perunoita hienoksi pilkottuna
  • n. 400 porkkanaa ja palsternakkaa hienoksi pilkottuna
  • 1 sipuli
  • 2 kananmunaa
  • 0,5 l kauramaitoa (tai muuta maitojuomaa)
  • ripaus suolaa ja pippuria

Tee näin

Kuori ja pilko perunat, juurekset ja sipuli. Paloittele lohi ja kaada kaikki ainekset uunivuokaan. Sekoita munamaito ja lisää munamaidon sekaan mausteet. Kaada munamaito vuokaan. Paista uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia. Nauti salaatin tai keitettyjen kasvisten kera.