16.9.2018

Suolaiset

Avainsanat

Kala, Maidoton

Hävikkiviikko – lounasleipä jääkaapin jämistä

Hävikkiviikko alkaa olla jo lopuillaan ja se päättyy virallisesti tänään. Tuntuu et aihe on ollut tänä vuonna todella hyvin esillä medioissa ja somekanavissa, mutta koskaan kai tästä aiheesta ei voi puhua liiaksi. Se missä meillä (suurimmalla osalla) riittää ruokaa yltäkylläisesti on siitä toisaalla maailmassa suuri pula. Täytyy myöntää että myös itsellä on paljon peiliin katsomista tämän asian suhteen. Ruokaa tulee välillä haalittua kaappiin ihan liikaa, ihan kuin vain varalle jotka sitten ehtivät mennä pilalle ennen kuin niitä ehtii kaikkea edes käyttämään. Omalla kohdalla tälläinen ongelma on esimerkiksi leipäpaketit. Tuntuu että ne ovat aivan liian suuria omiin tarpeisiin, kun sitä leipää ei tule syötyä läheskään päivittäin. Oonkin kyllä jo parantanut asian suhteen, ostan vain irtomyynnistä sen mitä tarvitsen tai sitten lapsen suosikkileipää menee suurin osa suoraan pakkaseen, josta sulatan aina vain muutaman palasen tarpeen tullen. Hyvä alku, mutta parantamista riittää vielä varmasti. Suomessa eniten ruokahävikkiä kotitalouksissa syntyykin leivästä, valmisruoista, liha- ja kalatuotteista, hedelmistä ja kasviksista ja aika yllättäen listoilta löytyy myös kahvi? Useimmiten pois heitetty ruoka on vielä syömäkelpoista.

Mikä ruoka sulla on sellainen mitä pilaantuu eniten?

Suomessa eniten hävikkiä tapahtuu kotitalouksissa ja se määrä on järkyttävän suuri 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Eikä syntyä hävikki ole useimmiten mitenkään tahatonta vaan huolimattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Eu alueella ruokahävikkiä syntyy yhteensä 173 kiloa henkeä kohden vuodessa, se on järkyttävän suuri määrä ruokaa. Euroopan union tavoitteena on vähentää syntyvää ruokahävikkiä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Se mitä jokainen voi tehdä ennaltaehkäistäkseen syntyvää ruokahävikkiä on miettiä jo ennakkoon niitä kotoa löytyviä vanhentuvia ruoka-aineita. Mitä niistä voisi valmistaa ja huomioida nämä myöskin ostoksia tehtäessä. Kannattaa kiinnittää kaupoissa huomiota myös pakkauskokoon. Jos välttämättä haluaa ostaa sen isomman paketin niin miten se tulee syödyksi? Hyödynnä tähteet seuraavan päivän kokkailuissa. Esimerkiksi tummuneet banaanit eivät ole roskiskamaa, vaan ne ovat tummasta kuoresta huolimattaan erittäin maukkaita (itseasiassa makeampia kuin ne keltaiset) ja toimivat hyvin leivonnassa, smoothien joukossa tai vaikka puuron seassa. Hapanmaitotuotteet kestävät usein myös pitkälle yli parasta ennen päivän jälkeen ja sama juttu monen muun ruoka-aineen kohdalla. Lisää tietoa ja vinkkejä osoitteesta havikkiviikko.fi

Yksi oma viikon hävikkiruoista valmistui juurikin kun huomasin että leipälaatikossa on pian vanhaksi menevää leipää. Katselin jääkapista jämiä, edellisen päivän lounaalta jäänyttä savulohta, jo parasta ennen nähneet viimeiset kananmunat (joita voi hyvin käyttää vielä paketissa olevan päivämäärän jälkeen, kunhan ne näyttävät normaaleilta, eivätkä haise tms) sekä vihanneslaatikon jo vähän nuhjaantuneita sipuleita, paprikoita sekä tomaatteja. Varsin ravitseva päivällinen työpäivän jälkeen eikä se vienyt paljoa aikaa valmistaa.