Grillatut herkkusienet leipäjuustolla

Leipäjuusto / Juustoleipä kuten pohjoisessa mistä minä olen kotoisin sanotaan on tuttava minulle jo lapsuudesta, syntymäpäiviltä ja eri juhlien jälkiruokapöydästä. Juustoleipä leikattiin AINA salmiakin muotoisiksi vinoneliöiksi ja se tarjottiin lakkahillon kera. Lapsuudessa ei tuota vielä kummoisena herkkuna pitänyt, se oli vain sellaista narskujuustoa. Aikuisena kuten muidenkin asioiden kohdalla makuasiat ovat muuttuneet ja pidän juustoleivästä kovin. Enää sitä ei juurikaan tule tarjoiltua lakkojen kera, vaan tykkään leikata juustoleipää pieniksi paloiksi esimerkiksi kanasalaatin päälle, persikoiden kera. Lisäksi juustoleipää kannattaa kokeilla lämpimän keiton päällä.

Juustoleipä on myös erityisen hyvää lämpinä! Ravintoiloiden jälkiruokalistoilla voi toisinaan törmätä uunissa (kermassa) paistettuun juustoleipään lakkahillon kera, oletko maistanut? Juustoleivän koostumus muuttuu lämpinä ja se muistuttaa enemmän esimerkiksi halloum-juustoa.

Juustoleipää valmistettaessa kuumennettuun maitoon lisätään juoksutinta (eläinperäistä tai mikrobiologista), joka erottaa valkuaismassan herasta (Lähde: Wikipedia). Juustoleipää voi ostaa valmiina, tai valmistaa myös itse. Tällä kertaa oikaisin ja ostin valmista juustoleipää.

Grilliherkkuja on tullut jo keleistä huolimatta tehtyä tämän tästä, niimpä otollisesti grilliin päätyivätkin tällä kertaa juustoleivällä täytetyt herkkusienet!

Grillatut herkkusienet leipäjuustolla

Ainekset

  • herkkusieniä
  • Juustoleipää
  • yrttejä (persiljaa, ruohosipulia, myös timjami maistuu hyvältä näiden kera)
  • valkosipulia
  • ripaus suolaa

Tee näin

Poista herkkusienistä kannat (ja paista ne esim. sipulisilpun kera ja lisää salaatin sekaan tai tarjoa lisukkeena). Silppua juustoleipä pieneksi ja lisää sekaan pieneksi hienonnetut yrtit, pilkottu valkosipuli ja suola. Nostele lusikalla täyte herkkusieniin ja grillaa kunnes sienet ovat kypsiä ja juusto ihanan sulanutta. Nauti heti lämpimänä esim. salaatin kera.