5.4.2019

Makeat

Avainsanat

Kananmunaton, Kasvis

Feta-päärynät

Suolaisen ja makean liitto, naaaaammmm. Trendikäs feta tuntuu rantautuneen hieman joka ruoan kylkeen ja lupaan että se toimii aivan täydellisesti myös tässä kombossa missä päärynä ja feta tekevät vastustamattoman liiton. Enkä pysty nyt luokittelemaan toimisiko tämä paremmin alku- vai jälkiruokana. Ehkä sitten molemmissa?!

Päärynät ovat nyt todella edullsia ja sesongissa. Mun oma poika tykkää napostella pilkottuja päärynänpaloja ja eipä siitä mitään haittaa ole meille aikuisillekaan. Omenan sukulaiset, päärynät ovat hyviä kuidun lähteitä ja sisältävät A- B-, E-, K- ja C-vitamiinia. Kuidut auttavat suolistoa toimimaan hyvin, lisäksi ne pitävät olon kylläisenä. Lisäksi päärynöissä on foolihappoa, kuitua, kaliumia, mineraaleja, suolaa, sokeria, jodia, rautaa ja kalsiumia. Päärynät ovat muuten myös antibakteerisia, ne sisältävät kofieenihappoa ja tanniineja jotka auttavat kehoa suojautumaan erilaisilta bakteereilta ja sairauksilta.

Päärynät fetalla valmistuvat noin 5 minuutissa ja ovat parhaimmillaan nauttiuna hieman lämpöisinä

Päärynät eivät säily kovin hyvin pitkään (ne kannattaa pitää erillään kasviksista) ja niitä kannattaa käsitellä myös varoen, että ne eivät kolhiinnu, jonka jälkeen ne pilaantuvat herkästi kolhiintuneista kohdista. Päärynät kerätään raakoina, sillä niiden sisältämä sokeripitoisuus sekä maku paranee kun ne kypsytetään vielä poimimisen jälkeen. Jos mukaasi tarttuu kaupasta vielä raaka päärynä, kypsyy se nopeasti huoneen lämmössä päivässä-parissa.

Päärynät fetajuustolla

Ainekset (2 annosta)

  • 2 kpl päärynöitä
  • 1 dl fetajuustoa (öljyssä) (pieneksi pilkottuna, myös yrttiöljyssä säilötty feta sopii tähän hyvin)
  • 0,5 dl pekaanipähkinöitä (rouhittuna)

Tee näin:

  • Pese päärynät ja leikkaa niistä pituussuunnassa ohuita siivuja. Asettele päärynäviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Leikkaa jokaisen viipaleen päälle noin ruokalusikallinen fetajuustoa sekä rouhi veitsellä pintaan hieman pekaanipähkinärouhetta. Paista 200 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 5 minuuttia. Tarjoile lämpiminä.