20.11.2018

Keitot

Aurinkoinen sosekeitto

Kylmän kalseaa alkavaa viikkoa! Tuo ulkona vallitseva pimeys tuntuu kyllä menevän luihin ja ytimiin ja mulla on jo suunnaton ikävä kesää ja kunnon auringonpaistetta! Toivottavasti talvi tuo mukanaan edes kunnolla lunta ettei tuolla ulkona olisi koko ajan niin synkkää ja pimeää. Kylmien pimeiden päivien ankeus sai mut kaipaamaan aurinkoa myös sinne lautaselle ja koska edelleen on todella hyvä aika hankkia kaupasta maukkaita kurpitsoja on kupritsa pääraaka-aineena myös tässä lounaaksi tehdyssä sosekeitossa.

Kurpitsaksi valikoitui myskikurpitsa joka muistuttaa maultaan hyvin paljon bataattia, myskikurpitsa on vain hieman makeampi. Ravitsemuksellisesti myskikurpitsassa on puolet vähemmän kaloreita (44 kcal /100g, bataatti 85/100g), myös hiilihydraatteja on myskikurpitsassa puolet vähemmän 12g/100g, bataatissa 20g/100g, proteiinia ne sisältävä lähes samanverran ~1g. Vitamiineissa myskikurpitsa pesee bataatin sillä siinä on kalsiumia 48g/bataatissa 30g, c-vitamiinia 21mg /bataatissa 2,4 mg, magnesiumia 34mg / bataatissa 25 mg.

Sosekeiton sekaan pujahti myös valkosipulia ja bataattia ja kotimaista omenaa! Lisää lämpöä tuoreesta chilistä ja kermaisuutta keittoon hain Oatlyn kaurakermalla. Jos kaipaat sosekeittoon enemmän jotain proteiinia on oma vinkkini lisätä kuuman höyryän sosekeiton päälle vaikka raejuustoa, leipäjuustoa pieneksi pilkottuna tai sitten vaikkapa pororouhetta tai kinkkua, näillä on helppo muokata maukasta sosekeittoa mieltymysten mukaan.

 

Aurinkoinen sosekeitto lounaaksi

Ainekset

  • 1 kpl myskikurpitsa
  • 1 kpl bataatti
  • 2 kpl salottisipulia
  • 2-3 kpl valkosipulinkynttä
  • 0,5 kpl punainen chili
  • 2-3 kpl omenaa
  • 2,5 dl kaurakermaa (esim Oatly)

Tee näin:

  • Kuori ja halkaise myskikurpitsa, poista siemenet ja pilko kurpitsa pieniksi lohkoiksi. Kuori ja pilko bataatti, chili, shalottisipulit sekä valkosipuli ja lisää ainekset kiehuvaan veteen. Lisää sekaan myös  pilkotut kotimaiset omenat, jos käytät ulkolaisia omenia kuori ja pilko omenat ensin. Keitä ainekset kypsiksi ja kaada ylimääräinen vesi pois, jätä kattilan pohjalle kuitenkin n. 2-3 dl keitinvettä (tai enemmä jos haluat sosekeitosta vielä ohuemman). Soseuta keitto blenderissä ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää sekaan kaurakerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehahtaa noin 5 minuuttia ja tarjoa tämän jälkeen esimerkiksi raejuuston, pororouheen tai leipäjuuston kera.