22.11.2019

Makeat

Avainsanat

Kananmunaton, Kasvis

2 ainesosan suklaaproteiinivanukas

Proteiinipitoinen suklaavanukas?! Jes se on täällä. Tämä kahden ainesosan proteiinivanukkaan ohje saattaakin olla sinulle jo tuttu aiemmista resepteistäni, silloin vain olen tehnyt sen marjoista. Tällä kertaa teki mieli suklaista versiota ja lähdin kokeilemaan kuinka heraproteiini ja jäiset banaanit lähtevät vaahtoutumaan. Hyvin! Tämä vanukas maistuu erinomaisesti vaikka urheilusuorituksen jälkeen

Heraproteiinit voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan:

1. Heraproteiinikonsentraatti on yleisin heraproteiinivalmiste. Se on yleisin jo edullisimman hinnankin tähden. Konsentraattiin jää valmistusmenetelmän tähden jäänteitä maitorasvasta ja -sokerista. Heraproteiinikonsentraatin proteiinipitoisuus on noin 75–80 %.

2. Heraproteiini-isolaatti on pidemmälle ja tarkemmin jalostettua heraproteiinia, jossa on pyritty poistamaan kaikki ylimääräinen rasva ja maitosokeri. Heraproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on noin 80–92 %

3.  Hydrolysoitu heraproteiini. Hydrolysoinnissa heraproteiinin rakenne on hajotettu edelleen, jolloin proteiini on huomattavasti nopeammin imeytyvää. Hydrolysaatti voidaan valmistaa joko konsentraatista tai isolaatista.

 

Heraproteiinia muodostuu juuston valmistuksen sivutuotteena, vaikka on muitakin valmistustapoja. Kun maitoa saostetaan maidon kaseiini muodostuu juustoksi ja jäljelle jää ylimääräistä kirkasta nestettä, sitä kutsutaan heraksi, joka vielä käsitellään ja kuivataan. Heraproteiinia käytetään elintarvikkeissa ja lääketeollisuudessa mutta yhä yleisemmin myös sellaisenaan. Heraproteiini sisältää paljon proteiinia ja vähän kaloreita sekä 8-9 välttämätönta aminohappoa (mm. lihaskasvua tukevia sekä kysteiinia joka suojaa mm. vanhenemiselta). Heraproteiinia myydään jauheina (maustamattomia sekä makeutettuja) jotka sekoitetaan veteen, juotuna heraproteiini imeytyy nopeasti. Joissain tutkimuksissa heran on todettu parantavan myös vastustuskykyä. Heraproteiini on urheilijoiden yleisesti käyttämä valmiste mm. palautumiseen heti treenin jälkeen, lisäksi soveltuu myös välipaloiksi.

2 ainesosan suklaaproteiinivanukas

Ainekset (1 annos)

  • 1 kpl banaani (jäisinä palasina)
  • 1 dl suklaanmakuista heraproteiinijauhetta

Tee näin:

  • Pilko ja pakasta banaanisiivut. Ota palaset pakastimesta kun ne ovat jähmettyneet. Lisää suklaanmakuinen heraproteiinijauhe ja muussaa banaanit haarukalla. Ota tämän jälkeen sähkövatkain ja vatkaa banaani-herasekoitusta kuin tekisit kermavaahtoa. Huom, banaaneiden tulee olla jäisiä, että ne saat aikaiseksi vaahtoa yhdessä heraproteiinin kanssa. Sekoita n. 5 minuuttia.
  • Vinkki: voit valmistaa vanukkaan myös maustamattomasta/vaniljan makuisesta heraproteiinijauheesta, lisäämällä sekaan 2 rkl raakakaakaojauhetta.