7.8.2020

Hyvinvointi

Vinkkejä arkeen ruokavalion korjaamiseksi

Tää on se hetki, kun suurimalla osalla alkaa olla taas kesälomat vietettynä, allekirjoittanut mukaan luettuna. Paluu arkeen, työelämään ja kouluun on monella edessä tai jo alkanut. Tässä yhteydessä usemmat meistä myös ottavat ehkä hieman tarkemman suhteen ruokavalion suhteen tai tekevät pieniä korjausliikkeitä. Ainakin omalla kohdallani työhön paluu usein myös tarkoittaa sitä, että ruokailurytmi muuttuu selkeämmäksi, mitä loma aikana ja sehän on hyvä juttu.

Nostan tässä yhteydessä myös muita omakohtaisia kokemuksia siitä miten sitä ruokavaliota voisi hieman ryhdistää ja siten saada sitä parempaa oloa! Suurin osa näistä on ihan peruskauraa varmasti suurimmalle osalle, mutta niimpä ne tahtovat ainakin minulla vaatia itselle aina muistuttamista, että hyvä olo ei ole mitään ihmepilleriä, vaan perusasioista kiinnipitämistä. En usko mihinkään dieetteihin, jossa ruokavalio (ja ruoka-aineet) riisutaan olemattomiin ja kuurin mennessä ohi palataan taas entiseen. Nämä vinkit käytössä myös itselläni näin uuden arjen kynnyksellä.

1. Ruokarytmi!! Syö säännöllisesti ja pidä kiinni ruokarytmistä. Aloita päivä kunnon ravitsevalla aamiaisella, tämä saa aineenvaihdunnan käyntiin heti aamusta.

2. Värikäs lautanen tarkoittaa, että aterialla on mukana aina runsaasti väriä kasvisten ja vihannesten avulla. Lisää myös yrttejä ruokiin joilla saat korvattua valmiita (usein tosi suolaisia) maustesekoituksia. Panosta myös tummanvihreisiin vihanneksiin, jotka sisältävät paljon lehtivihreää, ne ovat usein myös ravintorikkaampia. Käytä kasviksia monipuolisesti; syö raakana, lisää smoothien joukkoon, höyrytä, paista, lisää kastikkeisiin ja patoihin. Kokeile myös kasvisruokapäiviä.

3. Lisää veden juontia. Tätä ei myöskään kannata unohtaa, juo riittävästi vettä, joka pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja on hyväksi myös iholle. Itse aloitan aamun suurella vesilasillisella ja työpäivän aikana pyrin myös juomaan vettä säännöllisesti.

4. Panosta riittävän pitkiin yöuniin. Mieli on samea eikä mistään tule oikein mitään jos on univelkaa. Tässä tilassa tulee usein sorruttua syömään myös kaikkea höttöä ja sokeripitoista.

5. Jos kevennät ruokavaliotasi, muista kuitenkin pitää kiinni hyvistä rasvoista; rasvaista kalaa, öljyjä, pähkinöitä, avokadoa jne.

6. Huomioi piilosokeri, sokeria on lisätty yllättävän moniin tuotteisiin, joten karsi ylimääräiset tai vaihda sokerittomiin vaihtoehtoihin.

7. Kasvisten ohella syö myös paljon marjoja, joka päivä! Nyt kun marjakausi on vielä parhaimmillaan nää on niin hyviä, paljaaltaankin. Menevät mulla ainakin makeanhimoonkin!

8. Asennoidu oikein. Usein moni puhuu siitä kuinka ”pitää palata ruotuun”, ehkä ennemminkin ajattelen niin päin että millä kaikella hyvällä voin ravita itseäni oikein, jotta kehollani ja itselläni olisi mahdollisimman hyvä olla. Ajattelutapa usein myös vaikuttaa siihen mitä valintoja teemme ja miltä ruoka maistuu. Tarkastele ajatuksiasi miten ajattelet ruoasta ja miten suhtaudut ruoka-aineisiin. Terveellinen ruokavalio ei ole mikään rangaistus.