22.1.2019

Hyvinvointi

Vinkkejä sokerittomasta selviytymiseen?!

Mä  haastoin hetki sitten kaikki mun kanssa mukaan sokerittomalle. No miten menee??? Omalla kohdalla yllättävän siedettävästi sokerilakko tuntuu päivä päivältä helpommalta. Kerroin että jätän myös kaikki terveellisemmätkin makeuttajat hetkeksi vähemmälle jotta saan minimoitua makeitten juttujen määrän elimistössä. No hedelmiä ja marjoja olen toki käyttänyt ruokavaliossa (aamupuurot, rahkat, smoothiet) mutta muuten yhtä hetkeä lukuun ottamatta en mitään. Viime viikolla yhtenä päivänä lounaan ja päivällisen väli hieman venähti ja turvauduin proteiinipatukkaan (ei lisättyä sokeria, mutta tää on mielestäni pikku juttu suuremmassa kuvassa).

Mitä vinkkejä mulla olisi sitten antaa niihin hetkiin kun tekee oikeasti mieli jotain makeaa? Mulla tuo hetki kun sitä makeaa tekee mieli on yleensä  heti lounaan jälkeen tai sitten illalla päivällisen jälkeen. Usein alkuun ainakin sokerinhimo voi tuntua tuskaiselta, kierteen katkaiseminen kuitenkin kannattaa. Muista mielessäsi myös ne syyt miksi haluat eroon makeanhimosta, tahdonvoima auttaa.

Olisiko sitten jotain konkreettisia apuvinkkejä selvitä makeanhimosta? Sen lisäksi että tietysti säännöllinen ateriarytmi, riittävänkokoiset annoskoot ja veden juonti on huomioitu usein jo laittamalla nää perusasiat kuntoon makeanhimo vähenee.

Ihan alkuun makeanhimon ollessa kovimmillaan juo lasi vettä ja odota 15 minuttiia. Pahimmat mieliteot yleensä laantuvat jo tässä ajassa, jos sekään ei auta

Kokeilemisen arvoisena vinkkinä suosittelen testaamaan erilaisia maustettuja kuumia teejuomia. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta olen testannut toimivaksi oikein hyvän maustetun teen. En oo kovinkaan kummoinen teen juoja (Matcha-lattea lukuun ottamatta) mutta oon jokun paketin ostanut ulkomailta esim gingsengteetä ja chaita, jota toki täältäkin saa erilaisista teekaupoista tai markettien valikoimasta. Kunnon makea mausteinen teen tuoksu voi oikeasti hillitä jotain makean himoa. Kokeile!

Ceilon kanelin kerrotaan auttavan myös makeanhimoon. Ripottele esimerkiksi aamupuuron päälle.

hedelmät ja marjat, kokeile myös hieman pakastettuna, kohmeiset marjat ja hedelmät maistuvat eriltä kuin huoneenlämpöiset.

Sokeriton mangosose (esim Bonne), tää mun ikuinen lemppari jonka oon taas ottanu aktiivisemmin käyttöön. Auttaa oikeasti kun tekee mieli jotain makeaa, kokeile vaikka maustamattoman jogurtin kera, päälle pieni kourallinen manteleita. Sose on 100% mangoa eikä sisällä lainkaan makeutus- tai lisäaineita. Tarjolla myös muita makuja mutta tää on mun mielestä se paras.

purkka, nykyään oon saatavilla vaikka mitä eri makuisia xylitol-purkkia. Kokeile näitä makeanhimoon.

riittävä magnesiumin saanti. Saatko sitä tarpeeksi ruokavaliostasi? Lisäravinne voi auttaa tai sitten syömällä riittävästi magnesiumia sisältäviä ruoka-aineita kuten vihreitä lehtivihanneksia, pähkinöitä, siemeniä, kvinoaa ja avokadoa.

paahdetut kookoslastut / kookosmanna yllättäen auttavat myös ainakin omalla kohdallani ja näissä jopa pieni määrä riittää.