12.1.2019

Yleinen

Sokerittomalle!

Mä haastan sut itseni ohella sokerittomalle tammikuulle. Vaikkakin välttelen valkoista sokeria niin täytyy myöntää että asiassa on tapahtunut lipsumista nyt ennen ja jälkeen joulun. Vaikka en oo omassa elämäntyylissäni mitenkään ehdoton en osta itselle karkkia, mutta kun niitä lapsella sattuu olemaan niin saatan maistaa pussista yhden tai toisen. Pieni määrä sokeria on mielestäni ihan ok, kunhan se ei tule tavaksi! Sokeri jos joku addiktoi todella helposti! Joulun aikana tuli maisteltua konvehteja ja vähän sitä sun tätä mitä sattui olemaan tarjolla ja no kaikki varmaan tietää tämän tarinan. Työpäivän jälkeen iltaisin katselen kaappeja eikö täältä nyt löytyisi edes jotain kivaa makeanhimoon. Nyt tälle saa luvan tulla loppu! Tiedän että viikko kaksi asian kanssa kamppailua tulee olemaan pahimmat mutta sen jälkeen olo helpottaa kummasti.

Omalla kohdalla meinaan laittaa myös makeutusaineet minimiin. Vaikkei mun keittiöstä ei löydy valkoista sokeria, niin käytän kyllä terveellisempiä vaihtoehtoja; taateleita, kookossokeria, saatan syödä myös palan raakasuklaata. Tää alkuvaiheen stoppi saa luvan tarkoittaa myös noiden terveellisempien korvikkeiden minimointia. Tiedän että myös ne maistuvat tauon jälkeen makeammilta enkä tarvitse niitä lähes päivittäin sokerihimojen tyydyttämiseen.

Koen että omalla kohdalla ainakin tieto lisää tuskaa joten meinaan tähän ihan muistutukseksi itselle ja muille listailla sokerista aiheutuvia ongelmia.

Verensokerin heilahtelu -insuliinipiikit. Väsymys, ärtymys, koska sokeri on nopeasti imeytyvää se nostaa ja tämän jälkeen myös laskee nopeasti verensokeria. Usein stressaantuneena mieli tekee myös jotain makeaa. Makeat ruoat voivatkin laskea stressihormoni kortisolin määrää hetkellisesti, mutta kääntöpuolena jatkuva sokerin syöminen voi nostaa riskiä insuliiniresistenssille eli insuliinin heikentyneelle vaikutukselle, joka stressaa kehoasi sisältä päin.

Jatkuva napostelu tarve sokerin syönti ei vähennä ruokahalua, vaan saattaa puolen tunnin tai tunnin kuluttua itse asiassa lisätä sitä. Tämän seurauksena sokeri on yksi niistä ravintoaineista, joilla on myös lihottava vaikutus.

Ihon kunto! Liiallisella sokerin syönnillä voi  olla vaikutuksia myös kollageenin tuotantoon, jonka tehtävänä on pitää iho kimmoisana. Jatkuva sokerinen ruokavalio voi vähentää ihon elastisuutta ja aiheuttaa ryppyjä.

Tutkimukissa on kerrottu sokerin ruokkivan syöpää.

Sokeri on tyhjiä kaloreita, ei ravintoaineita puhdasta energiaa, eikä se sisällä ollenkaan vitamiineja, hivenaineita tai kuituja

Sokeri rasittaa myös maksaa – ravintoaineet eivät pääse imeytymään elimistöön yhtä hyvin

Riski sydänsairauksille ja korkealle verenpaineelle, sokeri kasvattaa riskiä myös näiden sairausten osalta. Syynä tähän on sokerin tapa alentaa hyvän HDL-kolesterolin määrää, lisätä huonon LDL-kolesterolin määrää, vaikuttaa veren rasva-arvoihin ja aiheuttaa matala-asteista lievää tulehdusta.

Sokerin syönnillä on myös vaikutusta hampaiden kuntoon.

Lähdetkö mukaan haasteeseeen sokerin vähentämiseen?

Vaikka varsinaisesti karkkia ja kakkuja ei tulisikaan syötyä kannattaa kiinnittää huomiota piilosokerin saantiin. Aika monessa ruoka-aineessa sitä nimittäin on ja yllättävän paljon! Runsaasti piilosokeria löytyy muun muassa näistä ruoka-aineista:

ketsuppi, sinappi, maustesekoitukset, maustekurkut, maustetut jogurtit ja rahkat, salaatinkastikkeet, myslit ja murot, limut ja mehut. Myös useisiin kaupan valmiisiin smoothie-juomiin on lisätty sokeria, tai käytetty mehutiivisteitä, lisäksi useisssa proteiini- ja energiapatukoissa on yhtä paljon sokeria kuin normaaleissa suklaapatukoissa.