27.12.2018

Hyvinvointi

Turvotusta vähentävät ruoka-aineet

Hip hei! Toivottavasti sulla oli oikein onnistunut joulu! Itse suuntasin lapsen kanssa kotiseudulle Kainuuseen äidin patojen ääreen. Vaikkakin pakkanen paukkui nurkissa niin rento joulunaika teki kyllä hyvää. Mun joululomat jäi tosin lyhyeen sillä välipäivät kuluu töissä, mutta meneehän tämä näinkin.

Vaikkakin se jouluruoka sisältää paljon kasviksia, laatikoita, salaatteja niin kyllä tuli silti syötyä aika runsaasti. Huomaan omassa olossani ainakin että suolaa on tullut syötyä normaalia enemmän, sormet ovat turvoksissa ja olo on muutenkin tukala ja tukkoinen.

Runsas veden juonti auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa mutta miten muuten, millä ruoka-aineilla voisi vielä enemmän helpottaa oloa ja saada parempi olo?

Ihan ensiksi kannattaa jättää valkoista sokeria, rasvaa ja valkoisia vehnäjauhoja sisältävät aineet pois ruokavaliosta. Nämä ylläpitävät helposti näläntunnetta ja ruokahimoja. Suoliston hyviä bakteereja kannattaa ”ruokkia”. Ennen kaikkea kannattaa kiinnittää huomiota vesiliukoisiin kuidun lähteisiin sillä ne ovat hyvien suolistobakteerien ruokaa. Bakteerit hajottavat tai hapattavat näitä kuituja, mikä kasvattaa bakteerien määrää ja saa ne näin erittämään entistä enemmän terveyttä edistäviä aineita. Terve suolisto toimii hyvin ja auttaa ravintoaineita imeytymään ja myös siten edistää terveyttä. Hyvällä ruokavaliolla ei ole paitsi vaikutusta suoliston hyvinvointiin, vaan myös hormonitoimintaan, terveyteen, jaksamiseen ja mielialaan.

Kuidut ovat ehdottomasti yksi avain terveeseen suolistoon ja mikrobikantaan. Kuiduista on hyvä tietää, että niitä on sekä liukenemattomia että vesiliukoisia, molempia tarvitaan. Liukenemattomia kuidun lähteitä ovat mm. leseet, kokojyvätuotteet, pinaatti ja parsakaali jotka aikalailla kulkeutuvat suoraan suoliston läpi vessanpönttöön. Vesiliukoiset kuidut taas liukenevat nimensä mukaan veteen ja niistä muodostuu ikäänkuin geeliä joka on vielä parempi valinta suolistobakteereja ajatellen. Suolistobakteerit nimittäin hapattavat ja hajottavat näitä vesiliukoisia kuituja ja käyttävät niitä ikäänkuin ruoakseen ja lisääntymiseen. Mitä enemmän suolistosi sisältää hyviä bakteereja sen paremmin se voi. Vesiliukoisia kuidun lähteitä ovat mm. vihannekset, hedelmät, juurekset, pellavansiemenet, chiansiemenet, kauraryynit, psylliumin siemenet, linssit, sipuli, psylliuminsiemenet, herneet, marjat ja pavut.

Huom. jos kärsit ärtyvän vatsan oireyhtymästä voivat näistä kuidun lähteistä esimeriksi sipuli ja pavut aiheuttaa sinulle turvotusta,

Fodmap (eli ärtyvänsuolen oireyhtymässä) ruokavaliossa suositellaan vältettävän ainakin seuraavia ruoka-aineita: laktoosi-intolerantikoilla maitotuotteet, ksylitoli, sorbitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli ja isomalti, luumu ja muut kivelliset hedelmät, omena, sienet, purukumit, pastillit, monet kevyt- tai diabeetikon ”sokton” tuotteet, frukto-oligosakkaridi (FOS), galakto-ologisakkaridi (GOS), raffinoosi, inuliini, vehnä, ruis, ohra, palkokasvit, sipulit, kaalikasvit, jotkin hedelmät (esim. vesimeloni, persikka), jogurtit joihin on lisätty kuitua, fruktoosi ylimäärässä suhteessa glukoosiin (esim. omena, mango, päärynä, vesimeloni).

Yksittäisiä ruoka-aineita joilla voi saada apua hetkelliseen turvotukseen ovat:

Chili

Chilit sisältävät  runsaasti C- ja E-vitamiineja, sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia.  Karotenoidipitoisuuden takia chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia. Kapsaisinoidit vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja lisäävät aineenvaihduntaa, lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisinoidien on todettu olevan terveyttä edistäviä useissa tutkimuksissa.

Kofeiini ja Matcha / vihreä tee

Jos kahvia juodaan jatkuvasti suuria määriä sen teho aineenvaihduntaa kiihdyttävänä tekijänä heikkenee kun elimistö tottuu siihen liiaksi. Kahvi nostaa sykettä, mikä voi pienissä määrin edistää kalorien palamista. Kofeiinista eli teestä ja kahvista olisi hyvä pidättäytyä kokonaan ainakin pariksi päiväksi ja kun kofeiinia taas nautitaan pari kupillista päivässä on riittävää. Paras hetki kofeiinin nauttimiselle on tukevan aterian jälkeen.  Tee lajikkeista matcha on kaikkein voimakkain. Matcha on yksi vihreäteelajikkeista.

Mantelit ja pähkinät

Pähkinät sisältävät hyviä rasvahappoja ja pieni kourallinen (n. 30 grammaa) on hyvä määrä nautittavaksi päivittäin. Pähkinät lisäävät kylläisyyden tunnetta ja sisältävät myös kuituja. Mantelit sisältävät myös proteiineja, kuituja, magnesiumia ja E-vitamiinia. Magnesium säätelee mm. verensokeria, joka taas auttaa säätelemään mielihaluja.

Banaani

Banaanissa on lähes 500 milligrammaa kaliumia, jonka tehtävä on auttaa elimistöä säätelemään kivennäisaineita. Banaani sisältää myös B-, A- ja C-vitamiinia. Banaani kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden eritystä. Banaani on hyvä välipala sillä se pitää myös hyvin nälkää.

Inkivääri

Inkivääri sisältää kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta. Inkiväärin kerrotaan parantavan verenkiertoa, poistavan nestettä ja vähentävän turvotuksia. Inkivääri laajentaa pintaverisuonia sekä parantaa verenkiertoa. Tämän vuoksi inkivääriä käytetään paljon trooppisilla alueilla, koska laajentaessaan ääreisverenkiertoa, inkivääri lisää hieneritystä ja viilentää näin ihoa.

D-vitamiini

D-vitamiini ohessa muiden vitamiinien kanssa (kuten rauta ja kalsium) on oleellinen osa aineenvaihdunnan kannalta. Vitamiinit osallistuvat laajasti aineenvaihdunnan eri vaiheisiin ja solujen toimintaan.

Proteiini

Proteiini pitää paitsi nälän kauan loitolla, tarvitaan sen sulamiseen enemmän energiaa kuin minkään muun ruuan. Mitä enemmän energiaa ruuansulatuksemme käyttää, sitä kovemmin ja kauemmin aineenvaihduntamme toimii. Karsi ruokavaliosta pois runsassuolaiset ja rasvaiset proteiinin lähteet. Hyviä proteiininlähteitä ovat mm. kasvisproteiinit, kananmunat, pavut, vähärasvainen liha, kana sekä kala.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit edesauttavat suoliston toimintaa ja auttavat muun muassa ummetukseen. Maitohappobakteerit auttavat suoliston tulehdustilaan parantaen suoliston bakteerikantaa. Maitohappobakteereja on saatavana erilaisina valmisteina, myös hapatetut maitotuotteet, kombucha, hapankaali sisältävät maitohappobakteereja. Esimerkiksi hapankaalia voi syödä pari ruokalusikallista päivässä.

Parsa

Parsa, monen muun vihanneksen tavoin, poistaa nestettä kehosta. Lisäksi se edistää hyvien suolistobakteerien kasvua. Ne puolestaan edistävät ruuansulatusta.

Nestettä sisältäviä hedelmiä ovat myös ananas, vesimeloni, persilja