27.11.2018

Yleinen

Ruokatrendit vuonna 2019?

Vuosi 2018 alkaa lähestyä loppuaan ja itseäni ainakin kiinnostaa suunnattomasti mitä tulevana vuonna 2019 on odotettavissa ruokatrendien osalta. Oon ihan innoissani näiden uusien kansainvälisten trendien osalta, toivottavasti näitä on pian saatavissa myös Suomesta!

”LIHAISA KASVISRUOKA, MIEHET KOHDERYHMÄNÄ”

Kasvisruokavaihtoehtoja on satanut kuin sieniä sateella viime vuosien aikana ja tämä nähdään edelleen yhtenä voimakkaasti kasvavana ruokatrendinä myös vuonna 2019. Trendien ennustajat näkevät myös miehet entistä enemmän potentiaalisina kasvisruokavaihtoehtojen kokeilijoina ja kuluttajina joten ”lihaa ja lihaisia” täyttäviä kasvisruokavaihtoehtoja on luvassa muun muassa Tescon, amerikkalaisen ruokajätin valikoimaan. Tällaisia vaihtoehtoja kuten BBQ pizza, sienibolognesea, kasviswräppejä, vegaanisia snäckejä sekä ehkä enemmän grilliruokatermeillä ryyditettyjä kasvisruokavaihtoehtoja kuten savustettu, marinoitu, grillattu, paahdettu on odotettavissa heidän ja varmasti myös monen muun valikoimaan ensi vuoden aikana.

UUDET PAKKAUKSET

Muovijätettä syntyy melkoiset määrät muun muassa valmisruokapakkausten osalta. Vuonna 2019 trenditietoiset ruokavalmistajat ottanevat entistä paremmin huomioon tämän myös pakkausmateriaaleissa tekemällä oman osansa muovijätteen vähentämiseksi.

AVOKADO- JA MUUT VEGAANIT JÄTSKIT

Mihinpä sitä ei olisi vielä kokeiltu – avokadoa nimittäin?  Vegaanit jäätelöt tulevat varmasti monimuotoistumaan entisestään. Avokadon ohella kansainvälisille jäätelöhyllyille on odotettavissa hummus, kookosvesi- ja tahinijäätelöitä

RAAKA-AINEEN KORVAAMINEN TOISELLA

Tutulta kuulostavia ruokia ja niiden raaka-aineita vaihdellaan tutusta hieman terveellisempään suuntaan. Myös Fazer on ennustanut omassa tiedotteessaan ensi vuoden trendien suhteen, että linssit, herneet ja pavut tulevat entistä enemmän mukaan leivonnaisiin.

SIENET

Liittyen kohtaan yksi kasvisruokavalioon halutaan enemmän lihaisaa suutuntumaa, joten sienet kuten portobello, siitake jne ovat varmasti omalta osaltaan mukana ensi vuoden ruokatrendeissä. Ja toivon mukaan uudella tavalla tehtynä! Miltä kuulostaisi esimerkiksi nyhtösieniburgeri?

TYYNENMEREN REUNAVALTIOT

Tyynenmeren reunavaltioista; Aasiasta, Oseaniasta, sekä Pohjois ja Etelä-Amerikan länsiosista odotetaan tulevan seuraava trendi makumaailmaan. AIka iso alue? mitä yhteistä näillä sitten on? Kuivatut katkaravut, mustekalat sekä rapupastat yhdessä trooppisten hedelmien kera, kuten guavan, pitayan ja passion hedelmän odotetaan näkyvän kansainvälisten ruokablogien ja ravintoloiden ruokalautasilla sekä smoothiejuomissa ja coctaileissa. Myös jakkihedelmä tulee kyseiseltä alueelta ja sitä käytetään myös lihankorvikkeena, kuten barbecuemaustettuna ja nyhtöversiona. Monkfruit (mikähän tämä hedelmä on muuten suomeksi) yleistyy luontaisena makeuttajana erilaisissa valmisteissa.

SUOLISTON HYVINVOINTI

Vatsassa on meidän toiset aivot ja tämä ruokatrendi jatkaa kasvamistaan. Erilaiset probiootit sekä maitohappobakteerit ja hapatetut ruoat ja ruoka-aineet jatkavat suosiotaan ensi vuonnakin, myös vegaanisina vaihtoehtoina.

LATTEJUOMAT

Fazer listaa ensi vuoden trendeiksi edelleen juotavien lattejuomatrendien jatkuvan. Lattejuomia valmistetaan muusta kuin itse kahvipavuista. Matchaa, erilaisia tee-lajikkeita, kurkumaa jne jne on odotettavissa trendikkäisiin lattejuomiin ensi vuonna entistä enemmän?