12.1.2018

Yleinen

2018 ruoka- ja terveystrendit

Mua kiinnostaa ihan suunnattomasti mitä kaikkea uutta markkinoille on milloinkin tulossa, erityisesti terveyteen ja ruokaan liittyvät trendit on sellaisia joita pyrin seuraamaan aktiivisesti. Olen tässä hieman tutkaillut mitä kaikkea ennustetaan olevan kansainvälisesti ruoka ja terveystrendeissä nyt 2018 ja tällaisia asioita on ainakin noussut esille.

Mustat ruoat. Mustia ruokia ja annoksia on oikeastaan näkynyt jo vuoden 2017 aikana kuvavirrassa, mutta näiden odotetaan nousevan trendiksi varsinaisesti tänä vuonna 2018. Musta väri annoksiin tehdään/tulee esimerkiksi hiilen käytöstä, mustekalan musteesta jne.

Meditaatio, jooga. Erilaiset joogaan ja meditaatioon liittyvät kurssit, retriitit ja jopa appit tuntuvat olevan pinnalla maailmanlaajuisesti. Enkä ihmettele, entistä hetkisempi arki, suuremmat vaatimukset työelämässä laittavat kierroksille ja väsyminen ja ylikuorma on tuttua yhä useammalle. Muutaman tunnin kiireetön hetki, hengittämiseen keskittyminen ja rauhoittuminen on enemmin tapetilla kuin tässä tilanteessa tiukka treeni.

Mahdollisimman puhdas ja lisäaineeton kosmetiikka. Tässä ollaan jo kiinnitetty huomiota siihen mitä syödään, mutta yhä enemmän huomio kiinnittyy myös mitä ainesosia voiteet, vitamiinit, shampoot ja pesuaineet sisältävät. Myös juomapullot ja ruoka-astiat voivat sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Kurkuma kultainen mauste joka on lähtöisin intiansuunnalta kasvattaa suosiotaan edelleen tänäkin vuonna. Padat, keitot, kahvit ja teet voi maustaa trendikkäästi tällä ikivanhalla terveyttä hellivällä mausteella. Myös matchan sekä macan suosion odotetaan jatkuvan vuonna 2018.

Bullet proof kahvi, mainstream. Bullet proof eli voimakahvi on ollut terveys-hifistelijöiden tiedossa jo vuosia, mutta nyt kansainväliset trend-setterit arvioivat sen jalkautuvat entistä enemmän myös tavisten pariin. Käytännössä voimakahvi sisältää ainakin kahvia, voita, sekä MCT-öljyä jotka valmistetaan blenderissä kuohkeaksi latte-juomaksi. Saa nähdä kuinka Suomessa normi kahviloista on tulevaisuudessa saatavilla myös tätä buustaajaa?

Sienet, myös lisäravinteina (antioksidantteja). Sienten käyttö on lisääntynyt varsinkin kasvisruokatietoisuuden myötä, mutta niiden suosio lisäravinteina, sekä kahvijuomina odotetaan lisääntyvän tänä vuonna. Pakurikääpäkahvi, ja muut sienikahvit löytyvät useamman päiväkahvikupposesta tänä vuonna.

Moctailit – eli alkoholittomat drinkit. Myös laivayhtiöt ovat sen huomanneet ja ottaneet listoilleen runsaasti erilaisia laadukkaita alkoholittomia drinkkejä, nämä ovat kysyttyjä myös muiden kuin lapsiperheiden keskuudessa.

Anti-aging termi on tuttua kauraa erityisesti kosmetiikan parista, mutta nyt tätä termiä tuodaan entistä laajemmin mukaan myös muihin palveluihin ja tuotteisiin. Anti-aging juomia, ruokia, jauheita, ruokavalioita jne. Ylipäätään sairauksien ennaltaehkäisy em. keinoin ja elämäntavoin.

Valmissalaatit ja helpot heti valmiit snacksit. Valmisruokahylly on kokenut viime vuosina aikamoista murrosta, salaatteja sieltä on toki löytynyt tähänkin asti, mutta salaatit ovat olleet pitkälle sitä perus feta-kana-ceasar-tonnikalasettiä. Monipuolisemmat, muutakin kuin pastaa hiilareinä, sekä perus majoneesikastikkeita purkissa tyyppiset ratkaisut ovat enemmän kuin tervetulleita!