27.7.2018

Suolaiset

Suolaiset kesäkurpitsatapakset:

Viime päivinä on lehdissä uutisoitu helleaallon vaikutuksista myös ruokatalouteen ja siinä ohessa kasvisten viljelyyn. Lämpöaallon johdosta muun muassa kesäkurpitsa kasvaa sellaisella vauhdilla että sitä saa nyt kaupoista todella edulliseen hintaan, sillä sitä on tarjolla enemmän kuin tarvis olisi.

Lämmön vaikutuksen voi nähdä myös muun muassa salaattien osalta, sillä liika kuumuus on tuhonnut paljon salaatteja ja muita nopeasti kasvavia yrttejä joille kuumuus on liikaa. Siinä missä toiset kasvikset ja hedelmät pitävät lämmöstä, on se toisille liikaa. Toivon mukaan kuitenkin vaikutukset ovat vain lyhytaikaisia eikä näistä keleistä aiheudu vakavampia ongelmia ruoan tuottajille, vaikka vähän pelottavia uutisia eritoten maidontuottajilta onkin saanut lukea.

Halusin osallistua myös kesäkurpitsatalkoisiin ja tässä  kesäkurpitsaresepti suolaisen ystäville. Kesäkurpitsa sisältää runsaasti kuituja ja se on hyvä antioksidanttien lähde ja se sisältää A-, B- ja C-vitamiinia sekä folaattia. Se maistuu sellaisenaan niin salaateissa, kuin vaikka dipattuna, mutta kokeile sitä myös osana leivontaa tai ruoan valmistusta.

Suolaiset kesäkurpitsatapakset:

Ainekset

  • Kesäkurpitsaa
  • Paseerattua tomaattia /Tomaattisosetta
  • juustoraastetta

pinnalle pizzojen tapaan lempitäytteitäsi, näissä kiekoissa

  • soijasuikaleita
  • tomaattia
  • savulohta

Kokeile täytteeseen esim: tonnikalaa, parmankinkkua, mifua, paprikaa, sieniä jne.

Tee näin

  • Leikkaa kesäkurpitsasta alta sentin paksuisia kiekkoja, levitä päälle tomaattisosetta, valitsemaasi täytettä sekä hieman juustoraastetta. Paista n. 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut. Tarjoile heti lämpimänä.