3.7.2016

Makeat

Avainsanat

Maidoton

Spelttiletut

Kirjoittelen paljon gluteenittomia reseptejä, mutta haluan tasaisin väliaijoin muistuttaa myös speltin olemassa olosta, sillä vaikka kyseessä ei ole gluteeniton vilja se siltikin sopii hyvin monelle gluteenista muutoin oireita saavalle.

Speltti on vehnälle sukua oleva vilja. Verrattuna vehnään speltin proteiinipitoisuus on suuri, se sisältää runsaasti kuitua, sinkkiä, fosforia ja tiamiinia. Speltti sopii myös monelle herkkävatsaiselle. Speltti sopii myös FODMAP ruokavaliota noudattaville, sillä se sisältää vähemmän lyhytkestoisia hiilihydraatteja mitä muut viljat, joka muuten voi aiheuttaa syömisen jälkeen turvotusta ja vatsakipuja. Speltti sisältää gluteenia, joten se ei sovellu keliaakikoille, mutta kokeile ihmeessä jos muuten saat viljoista oireita eikä sinulla ole todettu keliakiaa.

Lapsi erityisesti on suuri lettujen ystävä joten leppoisan päivän päätteeksi paistettiin lettuja ja syötiiin niitä oiken urakalla tuoreiden marjojen kera. Nam! Jos omistat muurikkapannun niin suosittelen paistamaan letut suoraan muurikalla!

Spelttiletut

  • Ainekset

  • 4 dl kauramaitoa (maitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 2 munaa
  • 2 dl sihdattua spelttijauhoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa
  • paistamiseen gheetä* tai öljyä

Tee näin

Sekoita ainekset ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Paista paistinpannulla tilkassa öljyä tai gheetä. Tarjoile tuoreiden marjojen ja/tai hedelmien, sekä kookoskerman kera. RIpottele pinnalle halutessasi ripaus koivusokeria.

*Ghee, eli kirkastettu voi valmistetaan nimensä mukaisesti voista, josta haudutetaan vesi pois, jonka ansiosta siitä saadaan poisettua kaseiini. Ghee säilyy huoneenlämmössä ja se soveltuu käytettäväksi niin sellaisenaan kuin paistamiseen ja se kestää tavallista voita korkeampia paistolämpötiloja. Maku on tavallista voita pehmeämpi. Ghee sisältää omega-3 ja -9 rasvahappoja. sekä antioksidantteja. Gheessä on myös A-, D-, E- ja K2 vitamiineja. Ghee soveltuu myös laktoosi- ja kaseiiniherkille.