4.8.2015

Salaatit

Avainsanat

Gluteeniton, Kasvis

Sophia Lorenin salaatti

Minkä ikäisenä sinä kiinnostuit ruoasta / ruoanlaitosta? Omat ensimäiset mielikuvat liittyvät kotona äidin kanssa leipomiseen, tiettyihin sunnuntai aterioihin – uunissa pitkään hautuneisiin patoihin, itse tehtyihin rieskoihin, joita leivinuunissa paistettiin ja kieli pitkällä odotettiin koska niitä uskaltaisi haukata ettei kieli palaisi. Kesällä syötiin mökillä todella paljon itse pyydettyä kalaa kaikissa eri muodoissa.

Kouluaikoina kävin kotitalouskurssit ja taisin käydä yksi kesä ”kokkikoulunkin” kaverini kanssa. Siellä opittiin tekemään muun muassa pizzaa jota tulikin kotona väännettyä aika ahkerasti. Koulun retkille keräsimme myös rahaa leipomalla myyjäisiin. Myös kotona sain harjoitella ruoan laittoa. Tämä kyseinen Sophia Lorenin salaatti taisi olla jossain Anna-lehden ruokasivuilla, kun olin jotain 15-vuotias? Siitä lähtien sitä on pitänyt tehdä joka kesä.

Salaatin ohje on siis Sophia Lorenin*, tarkkoja määriä mitä kyseisessä lehdesä aikoinaan kerrottiin, en enää muista ja tämä salaatti on vuosien saatossa muovautunut tähän muotoon. Ihanat italian maut siinä kuitenkin ovat vielä tallella! Oma vatsani kestää nykyään huonosti pastaa, olosta tulee turpea ja siksi käytän sitä nykyään harvoin. Jos koet samoja ongelmia kokeile speltti- tattari-, tai gluteenitonta riisipastaa.

Sophia Lorenin salaatti

  • Ainekset

  • n. 5-6 kerää nauhamaista tagliatelle-pastaa (toimii myös muiden pasta-lajien kanssa, käytin tällä kertaa penne-spelttipastaa n. 5 dl)
  • n. 12 tomaattia pieneksi pilkottuina
  • 1 ruukku esim. tammenlehtisalaattia (myös rucola toimii tässä salaatissa!)
  • 1 ruukku persiljaa
  • n. 1 dl kapriksia
  • n. 2 dl mustia oliiveja pieneksi pilkottuina
  • n. 2 dl vihreitä oliiveja pieniksi pilkottuina
  • 2 kesä sipulia (tai 1,5 punasipulia)
  • 2-3 kynttä valkosipulia
  • n. 1 dl parmesaanilastuja (parmesaanin olen korvannut sinihomejuustolla)
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • ripaus mustapippuria (suolaa)

Tee näin

Keitä pasta runsaassa vedessä, ohjeen mukaan, laita veteen ripaus suolaa. Pilko kaikki ainekset pieneksi. Tomaatit voit halutessasi käyttää nopeasti ensin kuumassa ja sitten kylmässä vedessä jotta niiden kuoret irotavat. Omaan makuuni raikkaat kotimaiset kesän tomaatit menevät myös kuorineen. Laita lopuksi salaatin sekaan reippaasti oliiviöljyä jotta salaatti ei jää kuivaksi. Salaatin kantaa antaa maustua hetki ennen tarjoilua.