13.12.2019

Salaatit

Avainsanat

Kananmunaton, Kasvis

Salaatti täynnä jouluisia makuja

Kuten ehkä tiedät, mä rakastan salaatteja! Ja myös salaattiin voi loihtia jouluisia makuja, kuten tämä kuvissa näkyvä juhlava jouluinen salaatti sen todistakoon.

Vaikka salaatti pitääkin sisällään paahdettua myskikurpitsaa ja fetaa on se raikas ja sopii hyvin jouluruokien kera nautittavaksi. Myskikurpitsa on maultaan hyvin mieto, hieman bataattimainen. Se on kuitenkin kevyt vaihtoehto esimerkiksi perunaan verrattuna. Myskikurpitsa sisältää runsaasti beetakaroteenia, A-, B-, C- ja E-vitamiinia. Lisäksi siinä on runsaasti rautaa, sinkkiä, kuparia, kalsiumia, kaliumia ja fosforia ja on myös hyvä kuidun lähde.

Halusin sekaan ehdottomasti myös granaattiomenan siemeniä, ne ovat kuin pieniä rubiineja ja narskahtelevat ihanasti hampaissa salaattia syödessä. Granaattiomenan siemeniä saa nykyisin myös valmiina, mutta itse koin kovin helpoksi vain halkaista granaattiomenan ja raaputella haarukalla siemenet suoraan salaatin sekaan. 100 gramaa granaattiomenia sisältää 5 grammaa kuitua ja 15 % päivittäisestä C-vitamiinin saannin suosituksesta. Granaattiomena sisältää runsaasti myös antioksidantteja.

Salaatti täynnä jouluisia makuja

Ainekset (10 annosta)

  • paahdettu myskikurpitsa
  • 1 kpl myskikurpitsa (lohkoina)
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl kanelia
  • 1 ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1-2 tl seesaminsiemeniä
  • lisäksi tarviset
  • 1 puntti salaattia
  • 1/2 kpl kurkku (kuutioina)
  • 200 g fetajuustoa (kuutioina)
  • 2-3 rkl granaattiomenan siemeniä
  • 2 rkl persiljaa
  • 1/2 kpl klementiinin mehu
  • 1 ripaus suolaa ja pippuria
  • 1/2 kpl punasipulia

Tee näin:

  • Kuori myskikurpitsa, poista siemenet ja lohko paloiksi. Mausta myskikurpitsa öljy-hunaja-mausteseoksella ja hiero mausteseos kurpitslohkojen päälle. Levitä lohkot leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja paahda 175 asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat kypsiä ja paahtuneita pinnalta.
  • valmista salaatti pilkkomalla salaatti, kurkku, fetajuusto, persilja ja punasipuli. Lisää sekaan kurpitsa. Poista granaattiomenasta siemenet ja ripottele ne salaatin pinnalle. Paahda mantelit ja lisää ne salaatin sekaan. Purista klementiinistä mehua, sekoita sekaan ripaus suolaa ja pippuria ja kaada mehu salaatin pinnalle.