Nyhtökaurakastike lounaaksi

Ootko sä tutustunut vielä nyhtökauraan tai härkikseen ruoanlaitossa? Kasvisten syönnilä on paitsi myönteisiä vaikutuksia elimistöllemme, mutta se rasittaa vähemmän myös ympäristöämme. Suomalaisten lihankulutus on kasvanut yli 20 prosenttia 2000-luvulla ja koko Suomen peltoalasta yli 70 prosenttia on lihatuotannon käytössä rehupeltoina ja laitumina. Kasviksilla ja uusilla kasvisperäisillä proteiinilähteillä on pienemmät ympäristövaikutukset ja niitä olisi hyvä lisätä enemmän ruokavalioomme.

Nyhtökaura on härkiksen tapaan valmiste jota voidaan käyttää heti, lämmittää se toki kannattaa jollain tapaa. Nämä suositut valmisteet on itseasiassa hyvin samankaltaisia koostumukseltaan kuin maultaankin vaikka nyhtökaura on valmistettu kaurasta kun taas härkiksen pääraaka-aine on härkäpavut. Molempia tuotteita voi käyttää jauhelihan tapaan keittoihin, vuokiin, kastikkeisiin jne. Tässä mun nyhtökaurakastikkeen ohje:

Nyhtökaurakastike lounaaksi

  • Ainekset

  • 1 rs nyhtökauraa
  • n 400g paseerattua tomaattia
  • 1 dl kaurafraichea
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • kuivattua timjamia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 sipuli
  • tilkka öljyä paistamiseen.

Tee näin

Kuullota pieneksi pilkotut sipulit öljyssä paistinpannulla. Lisää sekaan nyhtökaura ja tomaattisose sekä mausteet. Keitä hetki (n. 10-15 minuuttia) ja lisää lopuksi kaurakerma. Tarjoile esim. riisin ja salaatin kera.