Nyhtis -kantarellipiirakka

Se on syyskuu! Illat pimenee ja aika kaivella kynttilät ja torkkupeitot esiin. Tää sateinen alkusyksy on ollut ainakin omiaan sienille sillä niitä tuntuu metsistä löytyvän nyt hienosti! Metsässä on kiva käppäillä ja keräillä sieniä myös lapsen kanssa ja voitteko kuvitella että mulla on niin ihana työkaveri, että hän kuskaa näitä ylimääräisiä mulle aina silloin tällöin ja hei minähän en sienisaaliista kieltäydy!

Mutta itse piirakkaan. Kantarellit on todella helppoja valmistaa ja harvoin niissä voi mennä pieleen, parhaimmillaan ne ovat omasta mielestäni paistettuna. Jos haluan säilöä kanttarelleja paistan ne yleensä jo valmiiksi ennen pakastamista, tällöin ne ovat nopeasti käytettävissä vaikka kastikkeiden sekaan suoraan pakkasesta. Kantarellit, suppikset, mustatorvi- ja metsäsienet on niitä omia suosikkeja ja sipulin kanssa paistetut sienet maistuvat kyllä sellaisenaan, kalan kanssa ja nyt halusin tehdä niistä piirakkaa. Sekaan laitoin nyhtistä, eli nyhtökauraa joka mielestäni sopii hyvin sienten kanssa sillä molemmat ovat riittävän ”miedon” makuisia, etteivät peitä liikaa alleen toisiaan.

On kyllä aivan mahtavaa, että meillä on Suomessa kehitetty nyhtis jota Golden & Green valmista Järvenpään tehtaalla. Suosion myötä tuotetta saa nyt jo hyvin eri kauppaketjujen valikoimasta ja tuote on menossa nyt syksyllä myös kansainvälisille markkinoille mm. Ruotsiin, jossa sitä alkavat myydä Ica-, Coop ja Axfood-ketjut. Syys-lokakuussa valikoima laajenee ja kauppoihin on tulossa uudet Nyhtökaura pyörykät sekä uusi Monday maku.

Nyhtis-kantarellipiirakka

Ainekset

pohja

  • 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram yleisjauhomix)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1 tl psylliumjauhoja
  • 1 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 rkl öljyä

täyte

  • 3-4 dl kantarelleja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kirkastettua voita/öljyä
  • 1/2 pakettia nyhtistä (Saaristo)
  • 1 prk (200g) kaurafraiche
  • ripaus suolaa ja valkopippuria
  • 1 dl juustoraastetta pinnalle

Tee näin

Valmista pohja sekoittamalla ainekset keskenään. Kaulitse pohja ohueksi (itse valmistin piirakan Pentikin piirakkavuokaan jonka halkaisija n. 30 cm), käytä pohjalla leivinpaperia.

Valmista täyte puhdistamalla ja pilkkomalla sienet. Paista sienet paistinpannulla tilkassa gheetä tai öljyä ja lisää sekaan pieneksi pilkottu sipuli. Lisää lopuksi sekaan nyhtökaura ja sekoita. Anna täytteen jäähtyä hieman ja lisää tämän jälkeen sekaan mausteet ja kaurafraiche, sekoita ja kaada täyte piirakkapohjan päälle. Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta. Paista piirakka 200c asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 30-35 minuuttia.