9.4.2022

Kakut

Miten keventää juustokakun reseptiä?

Omissa kokkailuissa ja leivonnaisissa mietin useimmiten ensin mitä minun tekisi oikein mieli ja miten voisin mahdollisesti keventää tai muokata kyseistä reseptiä kevyempään ja ravinteikkaampaan suuntaan.

Juustokakun (ei uunissa paistettavan) pohja koostuu yleensä kekseistä ja voista, miten sitä voisi sitten keventää, mausta tinkimättä? Korvasin kaurakekseistä osan kaurahiutaleilla ja voista puolet mangososeella. Tämä ei vaikutattanut pohjan rakenteeseen juurikaan, se oli edelleen hyvin leikattavissa, pysyi hyvin kasassa eikä kuitenkaan murentunut käsiin. Itse pidän kovasti keksipohjaisen juustokakun itse pohjasta, tässä kyseisessä reseptissä säästin n. 1/3 pohjasta ja murensin sitä juustokakun täytteen väliin sekä päälle. Se toikin ihanasti makua sekä suutuntumaa itse juustokakkuun.

Täyte on useimmiten juustokakuissa tuorejuustoa tai vastaavaa ja sidosaineena on (valko-)suklaa tai liivate. Halusin keventää myös itse täytettä ja käytinkin 1 paketin kevyt tuorejuustoa (n. puolet kevyempää kuin normaali versio), lisäksi kevensin täytettä rahkalla ja toin siihen ilmavuutta lisäämällä sekaan hieman vispikermaa. Vegaanisissa versioissa käyttäisin vegaanista tuorejuustoa, maustamatonta paksua jogurttia/kaurafraichea sekä kaura-/soijavispiä.

 

Tämä kuvissa näkyvä persikka-mansikka tuorejuustokakun ohje alla. Tein sen edellisenä päivänä valmiiksi ja se ehti tekeytyä hienosti ennen tarjoilua. Kesti hyvin kasassa jopa reilun tunnin automatkan.

Kevyempi persikka-juustokakku

Ainekset

  • pohja/keksimurutäyte
  • 150g kaurakeksejä
  • 1 kaurahiutaleita
  • 40g voita
  • 0,5 dl mangososetta (sokeroimaton, esim Bonne)

 

Täyte

  • 400g rahkaa (käytä kiinteämpää esim Pirkka/Rainbow)
  • 1 dl vispikermaa /kaura-/soijavispiä
  • 200g kevyt tuorejuustoa (esim Philadelphia Light)
  • Persikan puolikkaita (säilyke) n. 6 kpl
  • 1 dl mansikoita
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 1-2 rkl makeuttamiseen hunajaa, erytrotolia, kookossokeria tms

Tee näin

  • Murskaa kaurakeksit hienoksi. Lisää sekaan sulatettu voi, kaurahiutaleet ja mangosose. Voit koota kakun suoraan tarjoilulautaselle, tarvitset vain irtopohjavuoasta ympärysrenkaan (halkaisija 15 cm). Ota pohja massasta n. 2/3 osaa ja painele se tarjoululautasen pohjalle tiiviisti lusikkaa apuna käyttäen, käytä irtopohjavuoan rengasta ”muottina”.

 

  • Valmista täyte: Vispaa kerma ja sekoita tuorejuusto sekä rahka yhdessä, lisää myös makeutus. Lisää täytteestä n. puolet pohjan päälle (käytä irtopohjavuoan rengasta, jotta saat massan asettumaan oikein). Lisää tämän jälkeen n. puolet pieneksi pilkotuista persikan paloista, sekä mansikoita täytteen päälle. Sinulla on pohjamassasta jäljellä 1/3 josta voit käyttää osan nyt täytteen puoliväliin. Murusta sitä persikan viipaleiden ja mansikoiden päälle hieman. Tämän jälkeen lisää loput rahka-kerma-tuorejuustoseoksesta. Lisää loput persikka- ja mansikkalohkot sekä murustele loppu keksimurusta täytteen päälle.

 

  • Nosta kakku jähmettymään ja tekeytymään jääkaappiin ainakin 4-5 tunniksi /tai yön yli. Poista irtopohjavuoan reunarengas vasta ennen tarjoilua.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä