1.4.2015

Makeat

Makeat ja suolaiset chia-speltti prezelit

Minä leivon liian harvoin! Syytän tästä kouluaikoja, jolloin keräsimme rahaa luokkaretkiin myymällä leivonnaisia vähän väliä milloin missäkin kissanristiäisissä. Leipomisesta tuli pakkopullaa nuorelle tytölle ja jätin leipomishommat pitkäksi aikaa. Leipominenhan on oikeasti kivaa, se vain tahtoo viedä enemmän aikaa kuin ruoan laitto, myös mitat tulee olla tarkempia kuin ruoanlaitossa.

Halusin kokeilla chian yhdistämistä myös leivonnaisiin ja valmistin teille makeita ja suolaisia chia-speltti prezeleitä.

Valkoisia vehnäjauhoja haluan välttää, joten käytin spelttijauhoja. Mitä speltti oikeastaan onkaan? Spelttivehnässä on runsaasti enemmän kuitua ja proteiinia verrattuna nyky vehnään. Speltti sisältää myös B-vitamiinia ja aminohappoja. Se kestää myös paremmin tuholaisia, joten soveltuu paremmin luomu viljelyyn. Speltti ei valitettavasti sovi keliaakikoille, mutta monet vehnä- ja vilja-allergiset voivat kuitenkin käyttää spelttiä sillä se on lempeämpi vilja keholle sillä se sulaa paremmin ja monet valkoisesta vehnästä oireita saavat voivat syödä hyvin spelttiä. Spelttiä on saatavana ryyneinä, jauhoina, hiutaleina ja jyvinä. Kannattaa kokeilla vaikka riisin korvikkeena.

Chia-speltti prezelit yht. n. 10 kpl

Ainesosat:

  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 dl lämmintä vettä
  • 1 ruokalusikka hunajaa
  • 4 dl spelttijauhoja
  • 0,5 dl chian-siemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1 muna
  • Suolaisiin prezeleihin päälle seesaminsiemeniä (käytin paahdettuja) ja ripaus merisuolaa, kokeile myös yrttejä!
  • Makeisiin prezeleihin päälle esim. kookossokeria ja kanelia

Tee näin

Lämmitä uuni n. 220 asteeseen. Sekoita hiiva, lämmin vesi ja hunaja kulhossa ja anna levätä n. 10 minuuttia. Lisää spelttijauhot, suola ja chian-siemenet vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Kaada taikina jauhoitetulle alutalle ja vaivaa, kunnes taikina on elastista ja sileää, lisää tarvittaessa jauhoja. Ota taikinasta n. golf-pallon kokoisia palloja ja vaivaa niistä noin. 12-15 senttimetriä pitkiä ”tankoja”. Muotoile tangoista prezeleitä tai vaikkapa sydämiä leivinpaperin päälle Voitele munalla ja lisää suolaiset tai makeat päällysteet. Paista uunissa max. 10-12 minuuttia, varo paistamasta liian kauan, jotta prezelit eivät kuivu liikaa!

toim. huom. paistoin nämä suolaiset ja makeat prezelit samalla uunipellillä ja ensi kerralla paistan kyllä suolaiset ja makeat erikseen, sillä kookossokeri paistuu nopeammin uunissa, joten sen kanssa saa olla tarkkana ettei pala.