16.9.2017

Keitot

Maa-artikkasokka bataattikeitto

Syksyisen maukas maa-artisokka-bataattikeitto ei paljoa perusteluja tarvitse. Mun mielestä tää on vain niin hyvä syksyinen keitto ja maultaan ihanan pehmeä, että toimii varmasti myös perheen pienempien makuun. Laitoin keittoon puolet maa-artisokkaa ja puolet bataattia.

Maa-artisokka sisältää runsaasti inuliini-nimistä hiilihydraattia, joka ei hajoa ruoansulatuselimistössämme vaan kulkeutuu paksusuoleen ja se on erinomainen ruoka-aine lisäämään ns. hyviä bakteereja suolistoomme. Tämän ominaisuutensa vuoksi sitä on suositeltu diabeetikoille perunan korvaajaksi. Lisäksi se sisältää kaliumia, foolihappoa ja B-vitamiinia. Maa-artisokka on maultaan erittäin hieno ja hento, mukulat kannattaa laittaa kuorimisen jälkeen heti veteen (mielellään sitruunaviipaleen kera) jotta ne eivät pääse tummumaan. Maa-artisokka sopii käytettäväksi hyvin perunan tapaan.

Lisäksi keitossa on bataattia tekemässä siitä pehmeän makean, halusin lisätä potkua keittoon chilillä. Bataatti ja maa-artisokka soseutettuna on pehmeän makuisia, kermaisuutta keittoon voit lisätä laittamalla siihen sekaan hieman kaurakermaa. Keitosta saa vielä tuhdimman lisäämällä pinnalle savupalvirouhetta.

Maa-artisokka-bataattikeitto 4:lle

Ainekset

  • 400g maa-artisokkaa
  • 400g bataattia
  • 1 sipuli
  • 1 tuore chilipalko
  • (1 dl kaurakermaa)
  • suolaa ja valkopippuria
  • n. 1 dl pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä
  • (1 dl savupalvirouhetta pinnalle)
  • 1 l vettä

Tee näin

Kuori ja paloittele maa-artisokka ja bataatti. Laita maa-artisokat heti kylmään veteen, jotta ne eivät pääse tummumaan. Pilko chili ja sipuli. Keitä ainekset kypsiksi ja soseuta keitto. Lisää mausteet ja halutessasi kerma ja kiehauta keittoa vielä hetki. Paahda kurpitsansiemenet paistinpannulla tilkassa öljyä ja ripottele pinnalle hieman suolaa. Tarjoile keitto paahdettujen kurpitsansiementen kera.