13.5.2018

Kakut

Juustokakkuset äidille

Äidit <3

Tänään varmasti kimmeltää monen äidin silmäkulmassa, taatusti myös omassa. On suuri lahja saada olla äiti eikä se ole mikään itsestään selvyys. Mun oma rakas 5-vuotias on taatusti opettanut jo tähän mennessä miten suurta ja pakahduttavaa rakkautta voikaan tuntea rinnassa tuota pientä ihmistä kohtaan. Miten sitä haluaisikaan sulkea tuon pienen ihmisen siipen alle suojaan, ettei kukaan tässä maailmassa ikinä pääsisi pientä satuttamaan. Miten silti riipaisevaa mutta suurta ylpeyttä tuottaakan kun näkee toisen oppivan jotain uutta, oivaltavan ja ymmärtävän. Miten suurta rakkautta on myös antaa oppia virheistä, lohduttaa murheen hetkellä ja ennen kaikkea miten pakahduttavalta se tuntuukaan kun toinen nukkuu ja katsella sitä pientä viatonta ihmettä joka on tänne maailmaan tullut rikastuttamaan tätä elämää. Ja kuinka oikeasti hassua onkaan välillä nähdä omia piirteitä tai sanomisia tuossa ihmisessä.

Mutta suuri kiitos ja kunnioitus kyllä kuuluu myös omalle äidille. Meillä on tosi läheiset välit ja teini-iästä selvittyä on ollu huippua oppia tuntemaan mun äitiä enemmän ja myös välillä hämmästyä siitä miten avarakatseisesti mun äiti monesti ajattelekaan asioista, mitä itse ei ehkä heti olisi tullut oivallettua. Mä pidän siitä että mun äiti sanoo rehellisesti ja suoraan asioista ja mä voin aina luottaa siihen että se mielipide on rehellinen. Mun äiti on myös hauskaa seuraa ja vaikka me asutaankin monen sadan kilometrin päässä toisista mä oon melkein päivittäin oman äidin kanssa tekemisissä ja oon tosi ylpeä ja onnellinen että mulla on niin ihana äiti.

Mun äidin äiti on myös paljon elämää nähnyt ja kokenut. Muistan aina että mun mummo on kannustanut mua opiskelemaan ja olemaan itsenäinen omassa elämässä. Kannustanut olemaan nainen ja ylpeä siitä, eikä elämään kenenkään varjossa. Vaikka meillä on monta vuotta välissä oon välillä hämmästynyt myös mun mummon avarakatseisuutta, siitä olis monella nuoremallakin opittavaa.

Mutta vaikka tänä äitienpäivänä en pääsekään viettämään sitä oman äidin tai mummon kanssa ajatukset menevät varmasti sinne suuntaan. Kiitos ja onnea ihanat rakkaat <3

Sen sijaan jos sinä siellä tuskailet vielä että apua en oo ehtinyt tekemään äidille mitään, ei paniikkia vaikka et ehtinyt tai viitsinyt näillä helteillä hikoilla keittiössä kakkua leipoen. Tässä viime hetken juustokakkuset äidille jotka valmistuvat käden käänteessä ilman suurempia valmisteluja.

Juustokakkuset äidille

 • Ainekset

 • Pohja
 • 1/2 ptk, n 80g gluteenittomia kaurakeksejä (Semper)
 • 1,5tl kookosöljyä

 

Täyte:

 • 1,5 dl vispautuvaa soijakermaa (tai kaurakermaa)
 • 1,5 dl vegaanista tuorejuustoa
 • reilu kourallinen mansikoita pilkottuna
 • ripaus vaniljajauhetta
 • 2 tl sitruunanmehua
 • 1 rkl koivusokeria (tai kookossokeria/hunajaa, agavesiirappia tms)
 • 1 pussi vegegeeliä sekoitettuna 1 dl kiehuvaa vettä
 • koristeluun mansikoita

Tee näin

 • Valmista pohjan ainekset murskaamalla kaurakeksit (laita keksit minigrip-pussiin ja kaulitse ne hienoksi). Sekoita murskan sekaan kookosöljy. Leikkaa tuorekelmusta n 10×10 palasia ja vuoraa nillä esim. muffinssivuoka tai pieniä kahvikuppeja. Aseta keksimuruseosta vuoan/kahvikuppien pohjalle ja painele lusikalla tiiviiksi. Tällä ohjeella tein itse 6 kpl mini juustokakkusia.
 • Valmista täyte vaahdottamalla vispikerma, lisää sekaan tuorejuusto, sitruunanmehu, vaniljajauhe, makeutus sekä pieneksi pilkotut mansikat. Kääntele täyte varoen sekaisin. Kiehauta lopuksi 1 dl vettä ja lisää sekaan vegegeeli. Kaada vegegeeliseos kuumana nauhana koko ajan sekoittaen. Nostele täyte vuokiin ja nosta annokset jääkaappiin/pakkaseen noin reiluksi tunniksi. Irrota kakkuset vuoasta ja poista kelmu, koristele mansikoilla.