27.9.2017

Suolaiset

Avainsanat

Kasvis

Helpot ja nopeat kanttarelli bruchetat

Tää syksy on kyllä hellinyt ainakin sienestäjien mieltä, sillä niitähän on puskenut no niin kuin sateella?

Kanttarellit sisältävät hivenaineita ja kaliumia, rautaa ja D-vitamiinia (12,8 µg/100g). Kanttarellit sisältävät kuitenkin vain vähän energiaa (17 kcal). Tämän lisäksi kanttarellit sisältävät monenlaisia kuituja; hitaasti liukenevia kuituja, jotka edesauttavat painonhallintaa ja laskevat veren kolesterolipitoisuutta, sekä jonkin verran liukenemattomia kuituja jotka edistävät ruoansulatustamme.

Kanttarellit kasvavat tyypillisimillään lehtimetsissä ja mäntykankailla aukeilla paikoilla. Kanttarellia voi hyvin kuivattaa, säilöä etikkaan, tai pakastaa sellaisenaan. Kanttarelleja kuin muitakin herkullisia ruokasieniä löytyy varmasti vielä metsistä, joten ei muuta kuin reippailemaan!

Kanttarelli bruchetat on niin helppo ja nopea valmistaa että tää on varsinaista pikaruokaa! Putsasin sienet ja pilkoin ne pieniksi. Kuullotin sieniä gheessä* paistinpannulla ja lisäsin sekaan reilusti pieneksi pilkottua sipulia ja valkosipulia ja maustoin nämä pelkästään suolalla ja valkopippurilla. Leivälle lisäksi vielä vähän rucolaa ja persiljaa niin avot!! Löysin kaupasta vast ikään Elosen porkkana-linssi    kauraleipiä joten paahdoin niitä leivanpaahtimessa ja kokosin päälle kunnon keon kanttarellipaistosta, aaaaahhhhhh!!!

*Ghee on kirkastettua voita. Voin kirkastaminen tarkoittaa, että siitä on poistettu vesi ja maidon valkuainen hitaasti miedollä lämmöllä hauduttaen, gheetä voi valmistaa myös itse. Gheetä käytetään erityisesti osana intialaista keittiötä ja se kuuluu myös ayuervedaan, jota pidetään yhtenä vanhimpina hoitomuotoina. Gheetä käytetään normaalin voin tapaan, se säilyttää kuitenkin ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa. Sen säilyvyys on hyvä (jopa kolme kuukautta) eikä se tarvitse välttämättä kylmäsäilytystä.