12.1.2020

Yleinen

Kaupan valmiit proteiinijuomat testissä (12 kpl)!

Suuuuuuri ja mahtava tuotetesti on taas täällä. No jo vain! Syksyllä tekemäni proteiinivanukkaat testissä postauksen myötä sain teiltä rakkaat lukijat paljon pyyntöjä testailla myös muita tuotteita ja yksi toivotuimmista jutuista olikin kaupan valmiit proteiinijuomat. Vastaavan testinhän olen tehnyt joskus muinoin vuonna 2016, joten ehkä on aika päivittää kauppojen proteiinijuomatarjonta ja testata saatavilla olevat tuotteet. Kiersin Jyväskylän Cittarin, S-marketin ja Lidlin tuotetarjonnan ja ostin kaikki mitä silmiini osui (1 maku per tuote), joskin jokin tuote puuttuu testistä olkoon se sitten kyseisten kauppojen tuotevalikoimasta johtuva ongelma. Tuotteita testaamassa itseni lisäksi mies joka taitaa juoda näitä hieman useammin kuin minä lähinnä välipalaksi (itse teen protskujuoman mieluummin herajauheesta johon sekoittelen joukkoon sitten milloin mitäkin marjoja, hedelmiä jne. tämä tulee myöskin halvemmaksi pitkässä juoksussa ja juoman voi maustaa ihan oikeilla jutuilla keinotekoisten makeutusaineiden sijaan). Ohessa kaikkien tuotteiden tuotetiedot sekä vapaamuotoinen makutesti sekä pisteytys pelkästään MAUN perusteella 1-5.

Tämähän olikin taas melkoinen testi, 12 erilaista juomaa kun testaa yhteen menoon alkaa protskut äkkiä tökkiä, jokin aiemmin ostettu hyvänmakuiseksi todettu protsku jääkin yllättäen toisten varjoon, ei maistu juuri miltään tai päin vastoin maistuu liikaakin. Jutun lopussa vielä yhteenveto sekä meidän mielestä parhaimmalta maistuvat tuotteet, joten vilkaise myös sieltä loppukaneetit!

Ravintoarvot ja proteiinimäärät ilmoitettu per 100g.

Leader Protein 20 mandariini-lime. 500ml Valmistettu Suomessa Multilan lähdevedestä. Sokeriton, gluteeniton, laktoositon.
100 ml: energiaa 16 kcal, proteiinia 4,0g, Heraproteiinisekoitus: heraproteiini-isolaatti, heraproteiinihydrolysaatti, makeutusaine; sukraloosi.
kommentit: Yksi erilaisimmista proteiinijuomista, sillä tämä ei ole ”maitoinen” vaan kirkasta kuten mehu, todella vähäkalorinen. Väri aika teollisen näköinen. ”haisee fairylle”. ei happoja, ”maistuu ihan jollekin tiivisteelle”, inhottava jälkimaku, ”Tosi esanssinen”. 2/5

Pirkka Pro suklaa, 100 ml: energiaa 82 kcal, hiilihydraattia 8,6g josta sokeria 8, g, proteiinia 8,0g, rasva 1,6g. sisältää kevytmaitoa ja maitoproteiinia. Tehty kaakaojauheesta.
kommentit: tuoksuu kaakaolle, ”maistuu ihan vetiselle” ”tämä on kuin veteen tehtyä kaakaota”, ”Ei mitenkään överimakea” 2,5/5

Fast 50 protein shake, 500ml mansikka, ei lisättyä sokeria. Saksalainen Energiaa 100g: 58 kcal, rasvaa 0,2 g, hiilihydraattia 4,0g josta sokeria 4,0g (maidon luontaisia sokeria), proteiinia 10g. Makeutusaine sukraloosi. Valmistettu maidosta, maitoproteiinia.
Kommentit: ”Makea, maistuu jogurtille”, ”esanssimansikka”. Iso pakkaus, suljettava, ei välttämätä kerralla juotavaksi (säilyy avattuna jääkaapissa n 24 tuntia). Parasta kylmänä. ”maistuu sulaneelle mansikkajäätelölle”. minun pisteet 3/5, miehen 4/5

Sportyfeel Protein drink, laktoositon, päärynä. energiaa 100g: energiaa 67 kcal, hiilihydraatteja 7,4g, joista sokereita 7,4g. Proteiinia 8,3g. Maidosta valmistettu, maitoproteiinia. Sokerilla makeutettu.
Kommentit: Ei tuoksu millekään, villevallaton, aika miedon makuinen, maitoinen minun pisteet 3/5, mies 4/5

Puls vegaani, ananas. Energiaa 100g: 58 kcal, rasva 3,5g, hiilihydraatit 3g, joista sokeria 0,5g, kuitua 2,0g, proteiinia 4,9g. Vettä, kookosmaitoa, herneproteiinia, sukraloosilla makeutettu. Ei kierrätyspullo!
Kommentit, tuoksuu kookokselle, ei pysty!! , todella pistävä maku, tosi epämiellyttävä maku, 0,5/5

Sporlife hawaii tropival fruits, 330 ml hiilihapotettu proteiinijuoma. Energiaa 100g: 25,1kcal, rasvaa 0g, hiilihydraattia 0,1g, joista sokeria 0,1g, proteiinia 6,1g. Heraproteiini-isolaatista valmistettu proteiinijuoma. Sukraloosilla makeutettu.
Kommentit, ihanan raikkaan mehun tuoksuinen, ihan erilainen muihin verrattuna, kuin limpparia, ei maidon makua eikä ulkonäköä, laktoositon, ei uskoisi juovansa heraproteiinia ja maitoa, Jos perinteiset protskut ei uppoa niin kokeile ihmeessä! minä 4/5 mies 3/5

Koria proteiinipirtelö, banaani-kaakao, laktoositon. Maitoproteiini-isolaatti. Energiaa 100g: 69 kcal, rasva 1,7g, hiilihydraatit 5,0g, joista sokeria 4,8g, proteiini 8,0g. Asesulfaami K ja sukraloosilla makeutettu.
Kommentit; tuoksuu miehen mielestä biojäteastialle, tuottaa ongelmia maistella, omasta mielestä tuoksuu vain banaanille ei lainkaan pahelle?! Suklaan maku tosin jää banaanin varjoon. Miehen mielestä maku on tummunut ylikypsä banaani, tässä on paksumpi koostumus kuin muissa. 2,5/5

Fast kirpeä omena 330ml hiilihapotettu proteiinijuoma. Energiaa 100g: 17 kcal, rasva 0g, proteiinia 3,6g, hiilihydraatit 0,1g, sokeria 0g, heraproteiinihydrolysaatti. sukraloosilla makeutettu.
kommentit; ei kovin hyvä jälkimaku, ei maistu omenalle, kirpeälle kyllä! jälkimaku sama jälkimaku kuin gefilus mehuissa, Minä: ei uppoa jälkimaun takia: 1/5

Valio Profeel mustikka-valkosuklaa proteiinijuoma. Energiaa 100g: 57 kcal, rasva 1,0g, hiilihydraatit 4,0g, joista sokeria 4,0g, proteiinia 8,0g. Maitoproteiini: kaseiini ja hera, makeutettu asesulfaami K:lla ja sukraloosilla.
Kommentit; Tuoksuu ihanalle, esanssi mustikka, valkosuklaata en löydä, maitoinen, tosi maidon makuinen, 3/5

Gainomax päärynä proteiinijuoma Energiaa 100g; 70 kcal, rasvaa 0,5g, hiilihydraatteja 3,9g joista sokeria 3,9g, proteiinia 12g. maitoa ja maitoproteiinia, makeutettu sukraloosilla.
Kommentit, eniten proteiinia, ei juurikaan makeutusta, lidlin päärynässä maistuu enemmän päärynä. Ihan hyvä 3/5

Rainbow minttusuklaa proteiinijuoma 500ml Energiaa 100g 82 kcal, rasvaa 1,6g, hiilihydraatit 8,6g joista sokeria 8,5g, proteiinia 8g. Laktoositon, kevytmaitoa ja maitoproteiinia, makeutettu sokerilla.
Kommentit: maistuu hammastahnalle, aluksi suklainen ja lopussa hammastahnan makuinen minttu. 2/5

Fast protein smoothie mansikka 330 ml Energiaa 100g 43 kcal. rasva 0,6g, hiilihydraattia 1,8g joista sokeria 1,8g proteiinia 7,6g. Vähälaktoosinen, heraproteiinista valmistettu proteiinijuoma, makeutusaineet asesulfaami K ja sukraloosi.
Kommentit; mansikkamehu sekoitettuna jogurttiin tai maitoon, yli imelä kirpeys, ei toimi, Gefilus mehunmaku, tosi vetinen jogurtti. 1,5/5

Yhteenveto:

 • Kiva että markkinoille on tullut myös limsan tai mehun makuisia proteiinijuomia maitojuomien oheen. Suurin osa protskuista oli makeutettu sukraloosilla, joka on siis 500-600 kertaa sokeria makeampaa. Sen ei sanota imeytyvän elimistöön (suurin osa häviää virtsan mukana n. 80%) eikä se sisällä energiaa, tällä tavoin kokonaiskalorit ja sokerin määrä tuotteessa saadaan alhaiseksi. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on todennut sukraloosin turvalliseksi käyttää… mutta itselle ainakin Asesulfaami K, makeutusaineen tavoin se aiheuttaa vatsanväänteitä, joten siitäkään syystä en mielelläni sitä nauttisi päivittäin (sillä sukraloosia valmistetaan klooraamalla valkoista sokeria), pelkään myös makeutusaineiden vaikutusta hormonitoimintaan, en tiedä kuinka aiheetonta tämä pelko on, mutta jostain olen sen päähäni iskostanut.
 • Makeutusaineiden käytöstä löytyy netin syövereistä todella paljon tutkimuksia puolesta ja vastaan. Ainakin monissa tutkimuksissa on kerrottu makeutusaineiden nauttimisen lisäävän makean himoa ja ylipäätään nestemäisistä kaloreista puhutaan paljon että ne eivät olisi niin täyttäviä kuin syötävänä nautittu vastaava määrä kaloreita. Muutama tuote oli makeutettu puhtaasti sokerilla, mitä mielestäni oli näissä tuotteissa aika paljon (yli 8g / 100g, jos muistutuksena sanottakoon, että yksi sokeripala painaa n. 2,3grammaa) vähempikin siis riittäisi.
 • Normi kaupoista löytyy todella huonosti mitään vegaanisia proteiinijuomia -edelleen.
 • Maut protskujuomissa on ylipäätään todella keinotekoisia.
 • Pääsääntöisesti iskukuummenetut juomat kun kulkevat kassissa mukana ilman kylmäsäilytystä ja ne on helppo juoda matkalla ja ovat täten helppoja välipaloja, mutta sanottakoon että ne maistuvat mielestäni paremmalta kylmänä.
 • Kiinnittäisin huomiota myös näiden protskujuomien proteiinilähteeseen. Onko kyseessä pelkkä maitoproteiini (maidossahan itsessään on proteiinia jo 3,5 grammaa 100 grammassa), vai kentiest heraproteiini, ja tarkemmin ottaen mikä heraproteiini?! Tässä vielä kertauksena eri heraproteiinit.
  • 1. Heraproteiinikonsentraatti on yleisin heraproteiinivalmiste. Se on yleisin jo edullisimman hinnankin tähden. Konsentraattiin jää valmistusmenetelmän tähden jäänteitä maitorasvasta ja -sokerista. Heraproteiinikonsentraatin proteiinipitoisuus on noin 75–80 %.
  • 2. Heraproteiini-isolaatti on pidemmälle ja tarkemmin jalostettua heraproteiinia, jossa on pyritty poistamaan kaikki ylimääräinen rasva ja maitosokeri. Heraproteiini-isolaatin proteiinipitoisuus on noin 80–92 %.
  • 3.  Hydrolysoitu heraproteiini. Hydrolysoinnissa heraproteiinin rakenne on hajotettu edelleen, jolloin proteiini on huomattavasti nopeammin imeytyvää. Hydrolysaatti voidaan valmistaa joko konsentraatista tai isolaatista.