6.1.2020

Hyvinvointi

Uusi vuosi ja terveempi elämä?!

Lehdet ja kaikki kanavat työntävät taas kilvan laihdutusvinkkejä ja ohjattuja maksullisia valmennuksia markkinoidaan mitä erilaisimmilla lupauksilla. Mä toivon, että jokainen miettisi omaa hyvinvointiaan kokonaisvaltaisemmin, kuin vain montako kiloa pystyn laihduttamaan tulevan kahdeksan viikon aikana.

Toki herätys voi olla joillekin tarpeen jos koko ruokavalio ja liikunta on retuperällä, mutta useimmiten pieni korjausliike on riittävä. Kunnollinen aamupala, ruokarytmi ja riittävä uni saa jo ihmeitä aikaan. Monilla dieeteillä tarjottu revitty rajoittava ruokavalio, joko-tai ajattelu on usein liian mustavalkoista, eikä johda pysyviin elämäntapamuutoksiin.

Uuden vuoden alkaessa jos mieli tai keho kaipaa muutosta, olisiko sittenkin sisäiseen hyvinvointiin keskittyminen tuloksellisempaa, kuin se mitä vaaka näyttää. Usein kun siellä ylipainon taustalla voi olla ihan jotain muuta kuin hieman pielessä oleva ruokavalio. Onko tekemäsi asiat mielekkäitä, syötkö sellaista ruokaa mistä pidät, liikutko siten mistä tulee sulle hyvä olo, vai teetkö niitä asioita koska täytyy? Suoritatko elämää, vai elätkö sitä?

Edellinen vuosikymmen oli kokonaisuudessaan omassa elämässäni melkoista myllerrystä. En ole juurikaan siitä halunnut täällä puhua, mutta kyllä se sisälsi onnen hetkien ohella myöskin paljon surua, luopumista, sairastumisen, eron ja sitä myötä täysin uuden elämän opettelun. Suuret myllerrykset elämässä pudottavat usein korkealta ja sitä jää miettimään mikä tässä elämässä oikeastaan on tavoittelemisen arvoista ja mitä kohti haluan itse elämässä mennä. Se mitä vaaka näyttää on varsin toisarvoista jos kaikki muut asiat ympärillä on kovin hukassa.

Usein se onni ja hyvinvointi löytyy vasta sitten kun uskaltaa olla itselleen rehellinen sen suhteen mitä haluaa. Jos sisällä ahdistaa on tärkeää mielestäni koittaa löytää syy siihen, mikä ja miksi ahdistaa. Myös asioista lukeminen voi auttaa, ainakin näin omalla kohdallani. Aluksi voi olla todella vaikeaa edes määritellä miksi on paha olla. Vasta sen jälkeen on helpompi löytää avaimia uuden opetteluun kun tietää mikä on pielessä.

Oma terveys on myös sellainen juttu mitä pitää helposti todella itsestäänselvyytenä. Vasta sen jälkeen kun jotain on pahasti pielessä, sitä alkaakin helposti miettiä olenko minä aiheuttanut tämän itse, mitä olisin voinut tehdä toisin ja voinko jatkossa pitää itsestäni parempaa huolta. Olen pikkuhiljaa oppinut, että haluan ennen kaikkea vaalia terveyttäni ja ruokkia itseäni hyvin ja kehoani hellien, jotta se saisi ne ravintoaineet mitä se tarvitsee. En siksi että minun pitäisi syödä jonkin ohjeen tai annetun grammamäärän mukaan. Pohdi miten sinä syöt ja onko se pitkässä juoksussa sellaista mikä tekee sinulle ja kehollesi hyvää.

Miltä sun oma olo rehellisesti vastattuna kertoo?

  • Oletko sairastellut paljon?
  • Nukutko hyvin, onko olo levännyt ja virkeä aamuisin?
  • Oletko onnellinen, vai ahdistaako jokin elämässäsi?
  • Jaksatko hyvin arjessa vai onko olo koko ajan väsynyt ja stressaantunut?

Jos kärsit jo valmiiksi kovasta stressistä tai ylläolevista asioista voi rankka dieetti tai valmennus jopa tehdä enemmän hallaa kehollesi. Pysähdy hetkeksi ja keskity itseesi, onneksi pikku hiljaa olen alkanut tekemään näin myös itse, voin sanoa että oon kai löytämässä itseni uudestaan ja mulla on parempi olo kuin koskaan. Miten vapauttavaa se voikaan olla.