24.9.2019

Hyvinvointi

Mikä auttaa syysväsymykseen?

Pimeys ja harmaus ulkona heti kun silmät saan auki, eikä tilanne näytä yhtään sen paremmalle töistä kotiin tultua. Väsyttää, ei oikein jaksa innostua mistään ja tekisi mieli vain käpertyä sohvan nurkkaan talviunille ensi kevääseen saakka. Kärsitkö sä syksyn pimeydestä? Yleisiä syysväsymyksen oireita ovat muun muassa ärtyneisyys, mielialan lasku, uneliaisuus, univaikeudet, makeanhimo, painonnousu ja haluttomuus. Itse huomaan oman vireystason hieman laskeneen ja yritän tehdä kaikkeni sen eteen että en anna sen viedä mukanaan. Keräsin ajatuksia ja vinkkejä ylös niin itselle kuin sinulle siellä ruudun toisella puolella, mikä voisi auttaa syysväsymykseen. Kymmenestä suomalaisesta kaamosväsymyksestä kärsii noin 20-30 prosenttia, itseasiassa THL:n mukaan 85 prosenttia yli 30-vuotiaista suomalaisista huomaa vuodenaikojen vaikuttavan hyvinvointiinsa. Valon vähentyessä sisäinen kello alkaa jättää ja olo tuntuu koko ajan väsyneeltä. Unen tarve voi lisääntyä jopa pari tuntia suuremmaksi mitä kesäaikana ja ruokahalu kasvaa.

Ensimmäisenä, väsähtäneen olotilan yhteydessä on syytä kysyä itseltään rehellisesti onko kyse kuluttavasta elämäntyylistä? Oletko koko ajan sykkimässä puoliväkisellä eteenpäin vai onko oikeasti aikaa levolle ja palautumiselle? Riittäville yöunille? Jo parin viikon höllääminen voi tehdä ihmeitä omalle jaksamiselle.

Saatko riitävästi energiaa syömästäsi ravinnosta, vai onko se koko ajan alakanttiin? Säännöllinen ateriarytmi pitää myös aineenvaihdunnan käynnissä, nälkä ei kasva liian suureksi eikä aiheuta niin suuria mielitekoja taas ylensyömistä. Kannattaa myös varmistaa riittävä D-vitamiinien saanti talvikaudella,

Moni sanoo vetämättömän olon johtuvan myös alhaisista ferritiiniarvoista. Onko tämä jokin uusi ilmiö että me kaikki kärsimme yhtäkkiä raudan puutteesta? Kasvisruokavalion yleistyminen voi kyllä osaltaan selittää tätä, rautaa kun ei tässä tapauksessa välttämättä tule tarpeeksi ravinnon kautta.

Kirkasvaloa heti aamusta oireisiin, itselläni on tämä vielä kokeilematta. Oletko sä testannut ja koetko saavasi siitä apuja? Toisaalta jos arkesi sallii kannattaisi ulkona liikkua valosan aikaan, jo tämä voi auttaa oireisiin.

Liikunta. Tämä on yksi varma apukeino ainakin itsellä. Mieliala kohentuu välittömästi ja liikunta tuo mielihyvää tuottavia endorfiineja joilla jaksaa taas eteenpäin.

Onko elämässä odotettavissa jotain kivoja tapahtumia, ystävien tapaamista tai jotain joka on sinulle mielekästä ja piristää oloa? Viikonloppu hyvässä seurassa kohottaa mielialaa taatusti ja on lääkettä pitkälle tulevaisuuteen. Sitä on myös kiva odottaa etukäteen.

Toisaalta on myös hyvä muistuttaa itselleen että toisinaan elämään kuuluvat myös ne vähän matalammat fiilikset, koko ajan ei tarvitse mennä täysillä.