12.5.2019

Matkailu

Pikaloma Nizzaan

apun aikaan tuli tehtyä 3 yön pikaloma Nizzaan yhdessä äidin kanssa. Tämä ei suinkaan ollut meidän ensimmäinen yhteinen reissu, sillä viime vuosina ollaan yhdessä reissattu useampikin kohde, eikä tälläkään kertaa ollut mitään valittamista matkaseurassa. Meidän rytmit ja mielenkiinnon kohteet osuu niin yksiin että reissussa ei paljoa tarvitse tehdä kompromisseja toisen puolesta. Nizza on varsin lyhyen lentomatkan päässä (3 tuntia) Helsingistä ja ajankohdallisesti tuo osui kyllä nappiin. Täällä oli varsin kylmät vappukelit, kun siellä taas lämpötilat olivat mukavat säät +20 kieppeillä. Nizza on Ranskan viidenneksi suurin kaupunki ja siellä sanotaan olevan yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Kaupunki sijaitsee aivan merenrannalla, joten jos kaipaat ranta- ja kaupunkiloman yhdistämistä kannattaa harkita Nizzaa. Kaupungista on myös hyvät junayhteydet lähettyvillä olevaan Cannesiin ja Monacoon.

Cannes ja Monaco jäi tällä reissulla käymättä, mutta näkemistä riitti vanhan kaupungin, sekä sataman puolella, että itse ydin keskustassa. Vappupäivänä myös Nizzassa suurin osa kaupoista oli kiinni, onneksi keli oli mikä mainioin, joten käytimme sen ajan vanhan kaupungin tutkimiseen. Lisäksi kiipesimme ylös linnankukkulalle, josta on hienot näköalat ympäri Nizzaa. Myös sataman hulppeat huvipurret kävimme katsomassa lähietäisyydeltä.

Aivan Ranskan eteläosissa sijaitsevassa Nizzassa vaikuttaa Provencen alueen keittiö; yrtit, oliiviöljyt ja oliivit, merenelävät sekä vuohejuusto, alueen kuivassa ja kuumassa ilmastossa pärjäävät näin ollen hyvin lampaat ja vuohet. Otimmekin lounaalla ollessa yhteisen paikallisen tapaslautasen; joka sisälsi vuohenjuustoa, ilmakuivattua kinkkua, hedelmiä, mustekalaa, sekä yrtein maistettua tomaattia, artisokkaa ja mozzarellaa. Lemppareita olivat ehdottomasti ihanat leipomot joissa oli tarjolla myös lounasta. Itse pidin kovasti välimeren piirakasta, jossa pohja on valmiiksi paistettu, päällä esimerkiksi erilaisia kasviksia. Nizzassa näkyy paljon myös Italian vaikutus ravintolatarjonnassa; joka puolelta löytyy ravintolointa jotka tarjoavat erilaisia pastoja ja pizzoja. Yhtenä iltana kävimmekin oikealla puu-uunilla varustetussa pizzoihin ja pastoihin erikoistuneessa ravintolassa. Pizzan puolikas oli melkoinen jätti! Päädyin välimerelliseen vaihtoehtoon jossa oli sardiinia, oliivejä ja kapriksia, erilainen, mutta herkullinen!

Ranskassa ollessa ei tietenkään voi olla törmäämättä myös upeisiin macaron leivoksiin. Joka puolella pisti silmään myös runsas kylmien teejuomien tarjonta. Nämä olivat vähäsokerisia ja erittäin maukkaita. Toivottavasti rantautuvat pian enenevissä määrin myös Suomeen! Tottakai upeat jäätelövalikoimat pakottivat myös maistamaan, orvokkijäätelö oli ihanaa!

Lyhytkin irtiotto toimii kyllä kummasti.