30.1.2019

Hyvinvointi

Kehon matala-asteinen tulehdus

Otsikoissa on pyörinyt viime aikoina paljon juttuja kehon matala-asteisesta tulehduksesta. Välttämättä keho ei oireile lainkaan, tai sitten se tekee sen vaivihkaa, mutta oireita on vaikea yhdistää mihinkään varsinaiseen tautiin. Jopa satojen tuhansien suomalaisten arvioidaan sairastavan kehon matala-asteista tulehdusta. Kehon matala-asteisen tulehduksen eli inflammaation sanotaan lisäävän riskiä sairastua diabetekseen, syöpiin, muistisairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin. Onko tämä sitten jokin uusi juttu? Vai vain toinen termi puhua kansan ylipainoisuudesta, huonoista elintavoista, stressistä, univajeesta ja niistä aiheutuvista riskitekijöistä?

Kehon tulehdustilaa voi olla vaikea huomata itse sillä oireet ovat harvoin selviä, mutta sitä voi seurata crp-arvoista. Varsinaisesti mikään valmiste ei poista tulehdusta vaan siihen auttavat vain terveellisemmät elintavat.

Seuraavat merkit voivat kuitenkin viitata että kehossasi on piilevä matala-asteinen tulehdus:

vyötärölihavuus
ientulehdukset
ahdistus, unihäiriöt, masennus
väsymys
päänahkan huono kunto, hiusten lähtö, katkeilu ja oheneminen
Niveliin sattuu tai niitä pakottaa ajottain

Otsikoissa on pyörinyt viime aikoina paljon juttuja kehon matala-asteisesta tulehduksesta. Välttämättä keho ei oireile lainkaan, tai sitten se tekee sen vaivihkaa, mutta oireita on vaikea yhdistää mihinkään varsinaiseen tautiin. Jopa satojen tuhansien suomalaisten arvioidaan sairastavan kehon matala-asteista tulehdusta. Kehon matala-asteisen tulehduksen eli inflammaation sanotaan lisäävän riskiä sairastua diabetekseen, syöpiin, muistisairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin. Onko tämä sitten jokin uusi juttu? Vai vain toinen termi puhua kansan ylipainoisuudesta, huonoista elintavoista, stressistä, univajeesta ja niistä aiheutuvista riskitekijöistä?

Kehon tulehdustilaa voi olla vaikea huomata itse sillä oireet ovat harvoin selviä, mutta sitä voi seurata crp-arvoista. Varsinaisesti mikään valmiste ei poista tulehdusta vaan siihen auttavat vain terveellisemmät elintavat.

Seuraavat merkit voivat kuitenkin viitata että kehossasi on piilevä matala-asteinen tulehdus:

vyötärölihavuus
ientulehdukset
ahdistus, unihäiriöt, masennus
väsymys
päänahkan huono kunto, hiusten lähtö, katkeilu ja oheneminen
Niveliin sattuu tai niitä pakottaa ajottain