5.3.2017

Matkailu

Terveisiä Lapin lomalta ja herkku lounaskeitto!

Terveisiä ihanan rentouttavalta Lapin lomalta! Miehen ollessa työmatkalla me suunnattiin pojan kanssa koneella kohti pohjoista, josta mun äiti oli vuokrannut mökin. Meidän mökki oli ihanan jylhissä Oloksen maisemissa ja paikka oli entuudestaan tuttu, sillä siellä on tullut lomailtua jo useita kertoja. Me lennettiin Kittilään, jonne onnekkasti pääsee reilussa neljässä ja puolessa tunnissa myös täältä Jyväskylästä, Helsingin kautta pompulla. Olos sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Kittilän lentokentältä. Tää helpotti suunnattomasti omia matkasuunnitelmia sillä vaihtoehtona olisi ollut 850 kilometriä autossa yhdessä hyvin aktiivisen kohta nelivuotiaan kanssa..

Pohjoisessa kelit olivat oikein kohdillaan, paljon lunta ja parit ekaa päivää oli hieman pilvistä ja välillä ripotteli luntakin mutta onneksi pakkanen pysyi päivisin koko viikon ajan alle kymmenessä asteessa. Olos on tosi rauhallinen paikka, josta löytyy myös omat laskettelurinteet, kunnon hiihtomaastot ja onpa rinteiden juurella myös pieni uimahalli. Oloksesta on tarvittaessa helppo tehdä päiväretkiä niin Leville, Ylläkselle kuin Pallaksellekin.

Pulkkamäki kutsui meitä joka päivä ja olin kyllä ihan fiiliksissä kun pääsin hiihtämään näihin mielettömiin maisemiin. Hiihdettyä tuli niin ihanassa auringon paisteessa kuin iltahämärässä auringon laskiessa tuntureiden taakse. Haastavia reittejä löytyy varmasti niitä etsiville, tuntureiden välissä kiemurtelevat hiihtoreitit sisältävät kunnon nousuja ja jyrkkiä laskuja, kiemurrellen välillä myös lampien ja järvien kautta. Mieli lepäsi kyllä ihaillessa hiihtoreitillä maisemia ja horisontissa siintäneitä upeita Pallaksen huippuja. Oon tykännyt aiemmilla reissuilla käydä aina uimassa pienessä uimahallissa ja pakkohan siellä oli käydä myös tällä kertaa. Laskettelut jäi tällä kertaa välistä, mutta ehkä ens kerralla uskaltaisi viedä myös tuon pienen miehen suksille kokeilemaan mäen laskua! Ai että tää loma tuli niin tarpeeseen!!

Me kokkailtiin mökillä lähes jokapäivä. Käytiin yhtenä päivänä myös Ylläksellä, jossa tuli maistettua poro-ramenia, joka on siis nuudelikeitto kasviksilla, merilevällä ja poronlihalla, sekä keitetyllä kananmunalla. Hauska idea toteuttaa tämä aasialainen keitto hieman toisella tapaa.

Mökillä kokkaillessa me tehtiin mm. iso kattilallinen herkkua porokeittoa joka kyllä maistui ulkoilujen lomassa myös pienelle pulkkailijalle! Kattilaan meni perunaa, lanttua, sipulia, selleriä sekä porkkanoita ja purkillinen poronlihaa, mausteeksi ihan vain suolaa ja pippuria. Keiton päälle vielä tuoretta persiljaa ja höyryävän kuuman keiton sekaan pilkottiin vielä juustoleipää, joka pehmeni siellä ihanasti nam, kokeile!