22.1.2017

Hyvinvointi

Terve suolisto auttaa laihtumaan!

Mulla oli mielessä tehdä postaus vuodenvaihteessa ilmestyneistä mielenkiintoisista kirjauutuuksista liittyen terveyteen, hyvinvointiin ja ruokavalioihin. Luettuani kuitenkin vast ikään David Jonssonin kirjan Vatsan viisaus ja suoliston salat sai tämä kyseinen kirja sai mut pitkästä aikaa innostumaan niin kovin aiheesta että päätinkin pyhittää ihan oman postauksen tälle aiheelle! Suoliston ja bakteerien merkitystä meidän hyvinvointiin on alettu tutkia (tai tutkimustuloksia on tipahdellut) vasta viime aikoina ja ne kertovat aika merkittävää tulosta sen suhteen miten paljon meidän bakteerikannalla on merkitystä meidän terveyteen ja hyvinvointiin!

Kirjassa mennään aika syvällekin eri bakteerikantoihin ja niiden vaikutukseen, mutta täytyy sanoa että luin kirjan muutamassa illassa  koska se oli niin mielenkiintoista luettavaa! Kirjan alku painottuu ruoansulatukseen, elimiin ja niiden tehtäviin ja toiminaan. Tämän jälkeen on pohdittu eri sairauksia ja mahdollisten bakteerien vaikutusta niihin. On totta että vatsaan kiinnitetään huomiota vasta silloin kun jokin alkaa vaivaamaan, vaikka ruoansulatuselimistö päättää hyvin pitkälle sen miten me voimme ja miten me pysymme terveenä. Aika raju väite, mutta vatsan ja suoliston toimisto ei ole vain ruoansulatusta, kuten olemme pitkään ajatelleet. Suolistossa arvioidaan olevan kymmenen kertaa enemmän bakteereja kuin koko kehossamme on soluja, useissa tutkimuksissa on putkahdellut esiin väitteitä jopa siitä, että vatsassamme sijaitsee toiset aivot, suoliston bakteerit nimittäin vaikuttavat tunteisiimme, sairauksiin ja lihomiseen.

Ennen kaikkea kohta mikä pisti miettimään kappale jossa puhuttiin bakteerien vaikutuksesta painoon. Suoliston mikrobitasapainolla on nimittäin ratkaiseva merkitys painoomme. Tutkimuksissa on nostettu esiin myös bakteerien vaikutusta hormonitoimintaan sekä mielialaamme. Eli melko kokonaisvaltaisesta elimestä on kyse!

Kirjassa käydään läpi myös ärtyneen suolen oireyhtymä, diabetes, kehon hiljaista tulehdusta, tulehduksellisia suolistosairauksia sekä ruoka-aineita ja joitakin reseptejä joilla voi vaikuttaa omaan bakteerikantaansa saaden enemmän niitä hyviksiä mukaan ja vähentäen pahoja bakteereja. Esiin oli nostettu myös eri ruokavalioita, niiden mahdollisia vaikutuksia painoon ja ylipäätään terveyteen. Päälimmäisenä kirjasta jäi käteen erityisesti valkoisen sokerin vaikutus yhdessä rasvan, sekä valkoisten jauhojen kanssa bakteeritasoihin. Nämä vaikuttavat oleellisesti ruoka”himoihin”, jatkuvaan nälän tunteeseen, kehon antamiin kemiallisiin viesteihin jne. Esiin oli nostettu myös pika- ja valmisruoan vaikutuksia, miten suolistomme ja tätä kautta bakteerikantamme muuttuu ja ”yksinkertaistuu”.

Kirjassa tuodaan hyvin esiin myös se, että mitä syöt vaikuttaa tietysti myös kylläisyydentunteeseesi ja jopa siihen mitä syöt myöhemmin tänään ja huomenna.  Tiukka kaloreiden tuijottaminen ei siis kannata, jos ravinto on muuten köyhää eikä se anna kehollesi sen tarvitsemia ravinteita. Syömällä älykkäästi voidaan auttaa kylläisyyden tunnetta edistäviä hormoneja. Ruokavalio ja painonhallinta ei siis näyttäydykään enää kaloreiden laskemisena, saati laihdutuskuureina, vaan siten, että ravitsemalla ennen kaikkea suolistoa niin että sen hyvät bakteeritasot nousevat, ravintoaineet imeytyvät oikein ja täten ylläpitävät terveyttä. Ylipainoisilla on tutkimuksissakin osoitettu olevan eri bakteerikanta kuin normaali- ja alipainoisella ja korjaamalla tätä bakteerikantaa oikeaan suuntaan lähtee myös paino laskemaan ilman suurempia ponnisteluja. Pidämme ja olemme pitäneet suolistoamme siis huomattavasti yksinkertaisempana koneistona kuin mitä se onkaan!

Hyvään alkuun suoliston hyvinvoinnin kannalta pääsee syömällä sopivassa suhteessa proteiinia ja hyviä rasvoja. Ennen kaikkea kannattaa kiinnittää huomiota vesiliukoisiin kuidun lähteisiin sillä ne ovat hyvien suolistobakteerien ruokaa. Bakteerit hajottavat näitä kuituja tai hapattavat näitä kuituja, mikä kasvattaa bakteerien määrää ja saa ne näin erittämään entistä enemmän terveyttä edistäviä aineita.

Vesiliukoisen kuidun lähteitä:

Marjat, pavut, chiasiemenet, vihanneket, hedelmät, kauraryynit, linssit, pellavansiemenet, sipuli, juurekset, psylliuminsiemenet, herneet.

Itselle alkuun kun tätä blogia aloin kirjoittamaan oli tärkeää kirjoittaa sellaisia terveellisiä ruokareseptejä joilla paino tippuu ja pysyy myös poissa. Tätä nykyä koen, että tärkeimmäksi tällä hetkellä mulle kuitenkin muotoutunut sellainen ruokavalio, joka pitää minut terveenä mahdollisimman pitkään. Koen vahvasti kuten myös tässä kirjassa on tuotu esiin että ruokavaliolla voi todellakin vaikuttaa myös mieleen ja jaksamiseen. Itse en laske millään tapaa kaloreita, saati tarkkaan makroja, vaan haluan ravita mun kehoa mahdollisimman hyvin että mulla ois edellytykset jaksaa hyvin ja että jaksaisin liikkua, tehdä töitä ja että mulla olisi mahdollisimman hyvä olla. Ja tää kaikki nimenomaan siksi että itse haluan, eikä niin että minun on pakko.

Tähän yhteyteen haluan nostaa kirjasta yhden olennaisimman tekstin minkä toivon kantavan myös sinun muutosta kohti parempaa terveyttä:

Useimmat ruokavaliot ovat täynnä sääntöjä. Itse en usko sääntöjen noudattamiseen vaan pikemminkin ruokafilosofiaan. On ajateltava sitä, mistä on hyötyä. Ei ole myöskään tarpeen tehdä kaikkea ”oikein”. Kaikki terveyttä kohti vievät tavat ovat hyviä. Jokaisen ihmisen ruokavalinnoissa on hyviä ja huonoja puolia, mutta vaikka tällä hetkellä sattuisikin syömään epäterveellisesti, ei kaikkea ruokavaliossa tarvitse muuttaa yhdellä kertaa.

Vaikka ainoa muutos olisi, että aamiaisjogurtin hillon vaihtaa marjoihin on muutos hyvästä ja saattaa vaikuttaa terveyteen saman tien. Se on yksi askel poispäin epäterveellisestä, jalostetusta ja erittäin sokeripitoisesta tuotteesta kohti kokonaista ruokaa. Itseään kannattaa kehua ja olla tyytyväinen tähän pieneen askeleeseen sen sijaan, että syyttelisi itseään kaikesta tekemättömästä. Kun muutos alkaa tuntua mukavalta ja luonnolliselta, kannattaa jatkaa ja muuttaa asioita yksi kerrallaan. Lopulta koko ruokavalio on pohjimmaltaan muuttunut, mutta ilman tunnetta pakosta tai siitä, että koko elämänmuoto on uhattuna.