13.11.2016

Hyvinvointi

Mindfullness, mitä ja miksi?

Tämä termi tulee vastaan siellä täällä artikkeleissa, lehdissä ja seminaareissa – mindfulness- yksi huuhaa markkinointihenkilöiden keksimä termi joka on nyt se juttu millä ratsastetaan?

Mikä tekee hyvistä parhaita? Olipa kyseessä urheilu, työelämä, tai taiteet? Onko se vain järjetön periksiantamattomuus, treenaaminen, toisto ja kunnianhimo? Vai onko taustalla sittenkin jotain muuta? Miksi samalla treenimäärällä toiset sitten pääsevät pidemmälle, onko kaikki vain suurta lahjakkuutta, vai millä se taiotaan? Vasta viime aikoina niin stressaavan työelämän pyörteissä olevat, kuin urheiluvalmennuksen parissa työskentelevät ovat ottaneet mielen valmennuksen osaksi menestymistä.

Mitä se mindfulness on? Suomenkielinen termi tälle lienee tietoinen läsnäolon taito. Mitä ihmeellistä tässä nyt sitten on? Mindfulnesissa on kyse ajatusten, mielen ja tunteiden rauhoittamisessa. Mindfulness tähtää myös tunteiden ja ajatusten hyväksymiseen jotta voisimme olla enemmän tietoisesti läsnä elämässämme. Tämän tarkoituksena on myös että opimme hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme ilman arvostelua ja tuomisemista.

Viikon Iltalehdessä oli artikkeli mindfulnesista ja sen terveysvaikutuksista. Tietoinen läsnäolo kohentaa mm. immuniteettia, masennusta, kipua ja parantaa fokusta. Sparrata voi itseään myös urheilun ulkopuolella, vaikka meistä ei huippu-urheilijoita tulisikaan voimme kehittyä ja oppia itsestämme paljon myös työhön, vapaa-aikaan tai mihin tahansa liittyvällä osa-alueella.

Kun elämässä tulee väistämättä vastaan vastoinkäymisiä, sairastumisia, loukkaantumisia, mitä tahansa häiriötekijöitä jotka estävät näkemästä tai keskittymästä siihen omaan fokukseen täysillä, miten silloin toimitaan ja miten niistä päästään yli? Mindfullness taidoilla pyritään vaalimaan myötätuntoisella, positiivisella tavalla omaa itseämme ja ympäröivää maailmaa.

Kun mietin omaa työtäni mieli harhailee tämän tästä tehtävästä toiseen, häiriötekijöitä riittää, puhelin pirisee sähköpostia tulee enemmän kun ehtii avaamaan ja siinä välissä pitäisi ehtiä priorisoimaan, suodattamaan ja ennen kaikkea keskittymään ilman että syke hakkaa ja stressitaso nousee. Toisilla ärsyketulva voi olla että mieli harhailee jatkuvasti menneisyydessä, tai tulevaisuudessa ja kaikki huolettaa, ja elämään on vaikea suhtautua riittävän rennosti. Meidän on siis vaikea olla läsnä tässä hetkessä, entistä vaikeampaa. Mindfulnessin voisi tavallaan sanoa pureutuvan stressitekijöihin ja siihen miten mielen ja tapojen kehittämisellä voimme parantaa niitä. Kun keho on rentoutunut ja mieli selkeä hyvinvointimme paranee.

Mindfulness menetelmä parantaa

  • tunteiden käsittelyä
  • lisää luovuutta
  • parantaa keskittymiskykyä
  • vahvistaa immuunipuolustusta
  • univaikeuksia
  • alentaa stressihormoneja

Ja tähän loppuun ajatus siitä mikä kiteytti mielestäni hyvin sen mikä elämässä kantaa eteenpäin: uteliaisuus. Se ohjaa ainakin itseäni, ilman uteliaisuutta en voi oppia uutta, kehittyä ja nähdä maailmaa avarammin.