9.10.2016

Hyvinvointi

ESBL-kantaja

Niin  minä olen ESBL-kantaja, mutta mitä se tarkoittaa? ESBL on sairaalabakteeri joka on vastustuskykyinen tietyille antibiooteille. Tunnettuja muita sairaalabakteerikantoja ovat MRSA, TRPA, VRE ja CPE. Ja tiedätkö mitä? Myös sinä, sinä, sinä, sinä ja sinä siellä voit olla kantaja! Se miksi lähdin juuri tästä aiheesta kirjoittamaan blogini yhteydessä kumpoaa edellisen kasvisproteiinijutun kommentista joka sai sisälläni aikaan pienen harmituksen joka kasvoi pieneksi kiukkukimpuksi sisälläni mitä väliä -asenteesta. Tämä ei ole purkaus ei ole tarkoitettu millään tapaa alkuperäiselle kommentoijalle, mutta se sai aikaan sisälläni lumivyöryn. Niin alkuperäiseen aiheeseen miksi mielestäni on todellakin väliä että lihansyöntiä rajoitetaan ja markkinoille tuodaan myös sekasyöjille kelpaavia uusia valmisteita? Minäpä kerron.

ESBL-sairaalabakteerin voit myös sinä saada monella tapaa. Oleellisin paikka mitä tietysti ajatella saattaa on sairaala. Kyllä jos joudut leikkaukseen tai pidempään sairaalahoitoon voit hyvin saada sairaalabakteerin, vaikka ihan varmasti jokainen sairaala tekee kaikkensa ettei näin pääsisi käymään. Toinen paikka mistä kyseisen bakteerin voit saada on ulkomaanmatkoilta. Matkustus eksoottisempiin kohteisiin on koko ajan lisääntynyt ja kyllä tämä on myös omalla kohdallani ehkä se todennäköisin paikka mistä oman bakteerini olen saanut. ESBL-bakteerin voi saada huonosta hygieniasta, huonosti kypsentämättömästä lihasta, kuten Esbl-bakteerille saastuneesta kanasta. Siinä missä voit saada salmonellan tai muun kampylobakteerin aiheuttaman kivan vatsataudin ulkomaanmatkaltasi, voit hyvin myös saada ESBL-tai MRSA-sairaalabakteerin. Kolmas paikka mistä bakteerin voit saada on siitä lähikaupasta ostetusta lihapakestistasi, johon palaan vielä tarkemmin myöhemmin.

Miten tämä kantajuus näkyy sitten omassa arjessani? Ei sitten mitenkään, bakteerin kantajana olen täysin oireeton, enkä sen olemassaoloa todellakaan muista usein. MUTTA, se miten se minuun vaikuttaa on tilanteet joissa sairastun. ESBL kuten muutkin näistä bakteereista ovat siis pikkuhiljaa kehittyneet sellaisiksi bakteerikannoiksi jotka ovat täysin vastustuskykyisiä tietyille lääkkeille ja antibiooteille ja vaikka tekisimme töitä niiden nitistämisen eteen on kehittymässä koko ajan uusia entistä pahempia sairaalabakteereja jotka ovat huikean pelottavan vastustuskykyisiä.

Omassa historiassani on oikeastaan yksi tilanne jolloin olen pelännyt kantajuuteni puolesta ja se hetki liittyy lapsen syntymään. Oma synnytykseni oli täynnä komplikaatioita ja tästä johtuen jouduin myös leikkaussaliin. TIesin jo vuosia ennen lapsen saamista olevani kantaja, joten jo odotusvaiheessa ja synnytyksen lähestyessä kaikista papereistani löytyi kyllä tieto kantajuudestani. Synnytyksessä tämä tarkoitti, että synnytyssali ja myöhemmin leikkaussali sekä avustavat lääkärit ja kätilöt olivat paremmin suojattuja jotta ESBL ei jäisi saliin ja myöhemmin siirtyisi siitä muihin potilaisiin. Myös koko sairaalassaoloaikanani olin eristyksissä. Hieman outoa kyllä osastolla ollessani tämä meinasi unohtua joka ikinen päivä. Onneksi itse olin sen verran järjissäni, että joka päivä kun huoneeseen oltiin tuomassa muita potilaita sain sanottua että olen eristyksessä, ai niinhän se olikin totesivat hoitajat, joka oli mielestäni aika käsittämätöntä, kiireen ja resurssipulan aiheuttamaa ehkä? Samoin myös huoneessani käyvät siivoajat muistivat ehkä ensimmäisenä päivänä käyttää eri välineitä kuin muissa huoneissa mutta pahoin pelkään että tämäkin taisi unohtua. Komplikaatioista johtuen sain myös sairaalassa antibiootteja suoraan suoneen. Se mikä tilanteessa pelottavaa oli, että hoitava lääkäri joutui todella tekemään selvitystyötä, että mistä löytäisi minulle purevan antibiootin sillä kantajuudestani johtuen tällaisia ei tuntunut löytyvän kuin yksi. Pelkäsin että jos se yksi ainoa löydetty ei tehoa, mitä sitten? No ehkä sitten olisi siirrytty vain kovempiin aineisiin? en tiedä? Toki pelkään myös että jos tulevaisuudessa sairastun tai joudun sairaalahoitoon minulle ei ehkä löydy lääkettä. Mutta en voi elää siinä pelossa, koska me eletään tässä ja nyt.

Yleltä tuli joku vuosi sitten hyvä dokumentti sairaalabakteereista. Vuonna 2013 88% Tanskalaisista sioista kantoi MRSA-sairaalabakteeria ja yli puolet kanoista oli ESBL-bakteerin kantajia. En löytänyt lukija mitä se on tänä päivänä. AIemmin myös ajankohtaisohjelma Motin tekemän Eviran haastattelun mukaan myös suomalaisista sika- ja kanatiloilta on esiintynyt molempia bakteereja. Eli pahimmassa tapauksessa sairaalabakteeri on läsnä myös sinun lautasellasi, vaikka kuinka suosisit vain suomalaista.

Tänä päivänä maailmassa syödään enemmän lihaa kuin koskaan. Myös kovaa vauhtia kehittyvät länsimaalaistuvat köyhemmät maat rikastuvat ja niiden asukkaat syövät enemmän ja enemmän lihaa. Tämä ajaa lihantuotannon entistä teollisemmaksi (jollei se sitä jo ole) jossa eläimien ainoa tehtävä on kasvaa isoksi mahdollisimman nopeasti elinolosuhteista viis. Halvalla on hintansa. Näissä tehotuotantolaitoksissa eläimet pumpataan jo valmiiksi täyteen antibiootteja jotta huonoissa elinoloissa ne eivät sairastuisi ja sairastuttaisi muita. Ja vaikka Tanskassakin tietyin antibiootin käyttöä siipikarjan lääkinnässä ei ole käytetty vuosikymmeneen on bakteeria siirtynyt mahdollisesti ulkomailta tuoduista emoista poikasiin

En sano että antibiooteilla pumpatut tuontoeläimet olisivat ainoa syy sairaalabakteerien syntyyn, nappailemmehan itsekin varsin helposti lääkkeitä ja ison rapakon takana antibiootit ovat käsikauppatavaraa. Ei siis ihme että itse omalla käytöksellämme teemme varsin hyvät olosuhteet näille superbakteereille kehittyä. Eli yhtä hyvin myös sinä voit olla kantaja nyt tai lähitulevaisuudessa, etkä edes tiedä sitä.

Tässä epätäydellisessä maailmassa jossa jokainen sekasyöjä ei saa syödäkseen riistaa, eikä ole kiinnostunut ryhtymään vegaaniksi on mielestäni todellakin tärkeää että markkinoille valmistetaan kasvisproteiinivalmisteita jotka maistuvat lihalta jotka herättävät kiinnostusta myös normaali sekasyöjien kesken. Ja hei tässä yhteydessähän mä voisin sanoa kuten kaikki, että ostetaansitä luomua, mutta kun se ei enää tässä kokonaisuudessa riitä.

Siksi sillä on väliä, kiitos kun jaksoit lukea.