21.9.2016

Hyvinvointi

Magnesiumin puute -meistä jopa 90% kärsii siitä?

Nostetaampa esille edelleen ajankohtainen aihe vuoden takaa, juttuni magnesiumin puutteesta. Olen siitä asti käyttänyt magnesiumvalmisteita ja kyseiset oireet ovat merkittävästi vähentyneet. Olen välillä vaihdellut eri magnesium muotojen välillä ja välillä olen pitänyt jopa muutamien viikkojen taukoa käytöstä, mutta pidän silti magnesiumia yhtenä tärkeimmistä lisäravinteistani mitä käytän. Oletko sinä kärsinyt magnesiumin puutteesta, kuulostaako alla olevat oireet tutuilta?

Haluan jakaa teille omakohtaista kokemusta magnesiumin puutteesta. Omat ruokailutottumukseni ovat varsin terveelliset; syön puhdasta ruokaa, paljon kasviksia ja juureksia, syön kalaa (jopa enemmän kuin lihaa nykyisin), lisäksi maustamatonta kanaa, naudanlihaa, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, hyviä rasvoja jne. Pyrin syömään säännöllisesti 4-5 kertaa päivässä. Käyn säännöllisesti kuntosalilla ja lisäksi säiden ja fiiliksen mukaan lenkkeilen tai pyöräilen yhteensä noin 3-5 kertaa viikossa, vähän riippuen. Pyrin urheilemaan viikonloppuaamuisin tai suht aikaisin työpäivän jälkeen, koska olen huomannut että jos treeni menee liian myöhäiseksi en osaa rauhoittua yöunille ajoissa ja kroppa käy aivan ylikierroksilla. Myös kahvia en yleensä juo kello 18 jälkeen. Lepopäiviä pyrin pitämään säännöllisesti ja välillä myös lepoviikkoja, jotta kroppa ei menisi ylikierroksille.

Aloin jokunen aika sitten kiinnittämään huomiota melko vetämättömään olooni. Vaikka syön lisäravinteita (vitamiineja ja superfoodeja) kärsin silti melko väsyneestä ja nuutuneesta olosta. Ajattelin sen olevan pientä uupumusta lievästi sanottuna aika kiireisestä keväästä. Huomasin myös, että palaudun urheilusuoritusten jälkeen huonosti, treenit kulkevat huonosti, aamuisin lihaksia särki ja jomotti, eikä pitkienkään yöunien jälkeen olo ollut kovinkaan virkeä. Lisäksi kärsin öisin (varsinkin juoksulenkkien jälkeen) levottomista jaloista, lisäksi yöllä kävin vessassa vähintään kerran, joka myös katkaisi unta, sillä en kovinkaan helposti nukahda heti uudestaan.

Omassa mielessäni ajattelin sen vain kuuluvan näihin ruuhkavuosiin, olenhan pienen lapsen äiti (välillä on öitä kun joutuu heräämään useinkin), päivät ovat melko hektisiä töissä, ajan paljon autolla, yritän urheilla säännöllisesti, hoitaa kodin askareita, siivota, laittaa ruokaa, käydä kaupassa ja kirjoittaa kaiken ohella vielä tätä blogia (ja hei reseptejä täytyy testata, kuvata, kirjoittaa luonnoksia ja silti vain osa päätyy tänne julkaistaviksi).

Törmäsin joku aika sitten jossain lehdessä juttuun magnesiumin puutteesta. Otsikoissa hätkähdytti se, että meistä jopa 90% kärsii magnesiumin puutteesta! Aloin etsimään netistä enemmän tietoa ja huomasin suurimman osan oireista täsmäävän itseeni. Aloin syödä magnesiumia noin kolme kuukautta sitten (joka muuten otetaan aina iltaisin nukkumaan mennessä) ja huomasin eron jo noin viikon käytön jälkeen. Tunnen selkeästi eron olossani. Saan nukuttua paremmin, en herää öisin vessaan (luin nimittäin, että yölliset vessakäynnit voivat olla merkki magnesiumin puutteesta?), olo on nyt virkeämpi ja kolotukset alkavat väistyä.

Magnesium on elimistömme tärkeimpiä kivennäisaineita. Magnesium edistää normaalia aineenvaihduntaa, se auttaa kehoa pilkkomaan, sulattamaan ja käyttämään hyväksi proteiineja, rasvaa ja sokereita. Magnesium osallistuu elimistössämme melko moneen toimintaan, sillä se tehostaa insuliinin toimintaa, ehkäisee migreeniä, lisää suorituskykyä, ehkäisee stressiä, masennusta ja yöunen laatua, voi auttaa astmassa ja allergioissa. Magnesium ehkäisee luukatoa ja nivelvaivoja, sekä alentaa kohonnutta verenpainetta ja auttaa estämään ylipainogeenien toiminnan.

Magnesiumin puutokset, oireita ovat mm.

 • turvotus
 • lihaskrampit ja suonenvedot
 • kihelmöinti
 • apatia
 • levottomat jalat
 • levottomuus
 • muistihäiriöt
 • unettomuus, univaikeudet
 • väsymys, uupumus
 • ärtyneisyys
 • elohiiret

 

Magnesiumia sisältävät ruoka-aineita on mm.  banaani, avokado, pähkinät, mantelit ja siemenet, raakasuklaa ja täysjyväviljat. Magnesiumin suositeltu annos on Suomessa on n. 300-400mg päivässä. Naisilla puute voi olla jopa 1000-1500mg ja miehillä 2000-2500 mg, joten ravinnosta syömällä kyseistä määrää on melko mahdotonta saada.

En nyt halua sanoa, että kaikki oireet olisivat merkkejä magnesiumin puutteesta, mutta jos kärsit näistä oireista niin mieti saatko magnesiumia oikeasti tarpeeksi?